Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ioan Damaschinul” din cadrul Universității din Balamand, Liban, în colaborare cu Asociația Internațională a Dogmatiștilor Ortodocși (IAODT), a găzduit, în ­perioada 7-9 iunie, Simpozionul „The Eschatological Vision of Orthodox Theology” (Eshatologia în viziunea ­teologiei ortodoxe). Evenimentul de la Balamand a fost cea de-a 6-a manifestare științifică organizată de Asociația Internațională a Dogmatiștilor Ortodocși.

La simpozion s-au înscris 21 de cercetători și profesori care au prezentat referate științifice, grupate în șase sesiuni de lucru. La acestea s-a adăugat și o sesiune specială a Adunării generale a asociației, în care au fost luate mai multe decizii administrative. Din România a participat o delegație formată din 13 cadre didactice și teologi de la facultățile de teologie ortodoxă din București, Iași, Sibiu, Craiova, Cluj și Arad. „Joi, 7 iunie, a avut loc deschiderea evenimentului prin vizitarea Mănăstirii Balamand și oficierea slujbei Te Deum-lui. În cadrul sesiunii inaugurale au fost transmise mesaje de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al X-lea și a conducerii universității gazdă, de față fiind și reprezentanți ai ambasadelor României, Ciprului și Ucrainei. Din partea organizatorilor au luat cuvântul profesorul Michel Stavrou, președintele asociației, și preotul profesor Georgi Porphirios, decanul Facultății de Teologie din Balamand. În cuvintele lor, aceștia au adresat muțumiri participanților pentru că au dat curs invitației de a fi prezenți la această întâlnire, prima desfășurată în afara spațiului european, nădăjduind că lucrările, cât și timpul petrecut în aceste locuri speciale, impregnate de mărturiile Antichității creștine, vor constitui momente de bucurie și împlinire duhovnicească pentru toți cei prezenți”,a declarat pr. lect. univ. Filip Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, prezent la eveniment.

Facultatea de Teologie Ortodoxă ­„Justinian Patriarhul” din București a fost reprezentată la acest eveniment de părintele decan prof. dr. Ștefan Buchiu. „Tema acestei întruniri de la Balamand, «Eshatologia în viziunea teologiei ortodoxe», a fost stabilită la reuniunea precedentă desfășurată la Mănăstirea «Înălțarea Sfintei Cruci» – Caraiman, ­România. Este o temă de actualitate deoarece pentru omul de astăzi teologia trebuie să formuleze și să adâncească învățătura de credință a Bisericii potrivit căreia, deși viața omului se desfășoară în istorie, finalitatea ei este în eshaton, adică în Împărăția lui Dumnezeu. Istoria nu este închisă în sine și autonomă față de providența lui Dumnezeu care lucrează în ea, iar prezența Mântuitorului Iisus Hristos în Biserică și în Sfintele Taine este o garanție că omul se poate pregăti prin Sfintele Taine pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu. Astfel, creștinii nu neagă istoria, ci o valorizează și își îndeplinesc responsabilitatea de creștini în ea. La acest simpozion, delegația a participat la dialogul cu ceilalți profesori și a contribuit la adâncirea unor teme teologice”, a spus părintele decan Ștefan Buchiu.

Asociația Internațională a Dogma­tiștilor Ortodocși a luat ființă în anul 2007, reunind teologi din Bulgaria, Franța, Grecia, Serbia, Liban, Statele Unite ale Americii, Rusia și România. Precedentele întâlniri au avut loc la Arad, în anul 2009, la Tesalonic, în anul 2011, la Sofia, în anul 2013, și în urmă cu doi ani la Mănăstirea Caraiman – Bușteni.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter