Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, cetățean de onoare al județului Iași

Unirea Principatelor Române a fost marcată de Consiliul Ju­de­țean Iași printr-un eveniment ­intitulat „24 ianuarie, Vrerea Nației Române”, desfășurat vineri la Palatul Culturii. În cadrul ­acestuia, Înaltpreasfințitului ­Părinte Teofan, Mitropolitul ­Moldovei și Bucovinei, i-a fost înmânat titlul de cetățean de onoare al jude­țului Iași. Totodată, au primit această distincție Exce­lența Sa Petru Gherghel, Episcop emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, și Lucian Flaișer, fost pre­șe­dinte al Consiliului Județean Iași.

„Adresez mulțumire domnului președinte și colegilor săi din Consiliul Județean pentru acest gând de a onora Mitropolia Moldovei și Bucovinei și primul și umilul ei slujitor. Închin această distincție marilor mitropoliți ai Moldovei și Țării Românești, Sofronie și Nifon, care în ianuarie 1859 au prezidat cele două adunări elective de la Iași și de la București, propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite. Să ne dăruiască Dumnezeu să avem gândul lor și al celorlalți făuritori ai Unirii care, de acolo de sus, ne privesc și așteaptă de la noi să păstrăm și să întregim moștenirea de la 1859”, a spus IPS Părinte Teofan în cuvântul de mulțumire.

Evenimentul „24 ianuarie, ­Vrerea Nației Române“ a cuprins momente dedicate special acestei zile cu însemnătate istorică pentru România, susținute de Ansamblul „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, de Filarmonica Moldova, Opera Națională Română Iași, precum și de invitați din Republica Moldova și Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns