Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a fost întronizat Arhiepiscop

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim Giosanu a fost întronizat duminică, 4 ianuarie, în demnitatea de Arhiepis-
cop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Înaltpreasfinţia Sa a fost ales prin vot secret în scaunul vacant de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului cu 35 de voturi din 45 de voturi valid exprimate, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată vineri, 16 decembrie, la Reşedinţa Patriarhală.

Evenimentul întronizării a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă
Parascheva
din Roman. Însemnele arhiepiscopale au fost înmânate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La ceasul de sărbătoare au participat un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, stareţii şi stareţele din arhiepiscopie, autorităţi locale şi centrale, numeroşi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai altor culte. Cei prezenţi s-au închinat sfintelor moaşte scoase din catedrală şi aşezate într-un baldachin special.

Ceremonia întronizării noului arhiepiscop

După Sfânta Liturghie, a urmat ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim. Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Gramata Mitropolitană, după care a urmat înmânarea mantiei arhiepiscopale noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, apoi crucea, engolpionul şi cârja arhiepiscopală.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un dar pentru catedrală constând într-un set de vase liturgice.

A urmat un cuvânt din partea Centrului eparhial şi al preoţilor din arhiepiscopie, citit de părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc.

La finalul ceremoniei de întronizare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt cu ocazia întronizării, în care a vorbit despre misiunea pe care o are şi despre proiectele pe care le-a început în calitate de Episcop-vicar al acestei eparhii şi pe care doreşte să le continue.

„Sunt conştient de faptul că, în contextul european şi mondial actual, misiunea Bisericii este dificilă, ea trebuind să răspundă şi să soluţioneze problematici fără precedent în istoria sa bimilenară. Circulaţia valorilor, migraţia forţei de muncă în căutarea unei vieţi cât mai bune, interferenţa culturală, etnică şi religioasă, accesul la un volum foarte mare de informaţie şi puterea de înţelegere a generaţiilor de tineri, contextul pluralist şi noul mod de înţelegere a coabitării interumane ne descoperă o lume poate nu nouă, dar în orice caz într-o continuă căutare de sine şi continuă schimbare. Astfel, în acest peisaj eterogen, Biserica, prin ierarhii săi, este necesar să găsească o cale, cea mai potrivită, pentru a face accesibil şi inteligibil cuvântul Evangheliei, care să răspundă acestei căutări şi să hrănească sufletul, mintea şi inima acestui om contemporan, care pare prizonierul unei lumi din ce în ce mai abandonate virtualului“, a spus IPS Ioachim.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit Patriarhului României pentru încrederea şi sprijinul acordat de-a lungul timpului, precum şi Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, celorlalţi ierarhi ai Sfântului Sinod şi clerului şi credincioşilor păstoriţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns