Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Paraclisul comunității românești din Chambésy, Elveția, 24 ianuarie 2016

„În bisericile ortodoxe românești de pretutindeni, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești”

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, 30 mai 2021

 

Hristos a înviat!

 

Potrivit Legii nr. 101/2015, la solicitarea mai multor români din străinătate, Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în ultima duminică a lunii mai. În anul 2021, această duminică este serbată în data de 30 mai.

Ziua Românilor de Pretutindeni este o zi specială, având o puternică semnificaţie spirituală, de reafirmare a tradiţiilor şi a valorilor credinţei şi culturii poporului român.

Prin urmare, Patriarhia Română adresează un mesaj de unitate și frățietate, de comuniune şi de solidaritate tuturor românilor de pretutindeni.

În acest an, 2021, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, cuvântul nostru de preţuire şi întărire duhovnicească adresat tuturor credincio­șilor ortodocși români aflați departe de țară are o semnificaţie deo­sebită.

Grija pastorală și atenția sporită manifestate de Patriarhia Română față de românii ortodocşi din străinătate s-au concretizat, în ultimul deceniu, prin înființarea de numeroase parohii și eparhii, care vin în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor români or­todocși din jurul granițelor actuale ale României (Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Ungaria), ale românilor din Europa Occidentală, din America, din Australia și Noua Zeelandă, precum și din Țara Sfântă, Cipru, Turcia, Africa de Sud și Japonia.

Prin ierarhii și preoţii ei, Biserica-mamă îi binecuvântează și îi încurajează pe fiii şi fiicele ei duhovnicești din străinătate și, totodată, află problemele cu care aceștia se confruntă, în aspirația lor pentru un viitor mai bun. De aceea, în bisericile ortodoxe româ­nești de pretutindeni, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică, alină dorul lor fierbinte după cei dragi și după locurile natale şi reafirmă identitatea lor etnică profundă. Prin participarea lor la viaţa liturgică, la evenimentele culturale și la acțiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, sunt promovate valorile permanente ale credinţei ortodoxe și ale culturii româneşti, sunt transmise tradițiile românești și este cultivată limba română, toate acestea contribuind la păstrarea identității culturale, etnice și eclesiale a românilor ortodocși din afara României.

Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu auto­ri­tă­țile de stat ale României, în păstrarea și cultivarea identității ro­mânești are și menirea de a sprijini integrarea socială a românilor în țările gazdă, fără asimilare culturală și fără dezna­țio­na­li­zare. În acest sens, se cultivă o conviețuire armonioasă a românilor de pretutindeni cu cetățenii din țările în care locuiesc în prezent, mai ales acum, când, în unele locuri din lume, criza medicală, morală, spirituală și economică se manifestă uneori și prin tensiuni sociale care pot degenera în conflicte interetnice și interreligioase.

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, cu multă dragoste frăţească şi părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc în afara României să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi ­comuniunea românească.

Cu multă preţuire şi părintească binecuvântare,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

(Titlul aparține redacției cotidianului Patriarhiei Române)

(imagine: Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Paraclisul comunității românești din Chambésy, Elveția, 24 ianuarie 2016)