Împreună-slujire în proclamarea Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu

Cuvântul de bun venit al Preaferi­ci­tului Părinte ­Daniel, Patriarhul ­României, la primirea delega­țiilor străine în Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați ­Constantin și Elena”, București, ­23 noiembrie 2018

 

Sanctitatea Voastră Bartolomeu, Arhiepiscop al 
Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic,

Înaltpreasfinția Voastră Hrisostom, Mitropolit de Patra,

În numele membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al clerului și credincioșilor ortodocși români, cu deosebit respect și cu dragoste fraternă în Hristos, vă adresăm un călduros Bine ați venit! în România!

Între anii 1993 și 2010, Sanctitatea Voastră ați făcut nouă vizite frățești în Biserica noastră, aceasta de acum fiind cea de-a zecea vizită în România. Prin aceasta, este evidențiată legătura spirituală dintre Patriarhia Ecumenică, Biserică-Mamă, și Biserica Ortodoxă Română, Biserică-Fiică, devenită, prin Tomosul sinodal și patriarhal de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române din data de 25 aprilie 1885, soră întru Hristos și împreună-slujitoare în proclamarea Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu și în îndrumarea credincioșilor pe calea mântuirii.

Principalul motiv al vizitei Sanctității Voastre anul acesta este sfințirea Altarului noii Catedrale Patriarhale, care, la început, după dobândirea independenței României (1877-1878), a fost numită Catedrala Mântuirii Neamului, iar acum o numim și Catedrala Națională. De aceea, această catedrală este dedicată sărbătorii Înălțării Domnului, care, în Biserica Ortodoxă Română, coincide și cu Ziua Eroilor români din toate timpurile. Acest eveniment al sfințirii Altarului Catedralei Naționale reprezintă, în același timp, și celebrarea a 100 de ani de la unirea din anul 1918 a tuturor provinciilor românești într-un singur stat – Regatul României Mari. Cea dintâi urmare benefică a acestei uniri din anul 1918 a fost ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, recunoscută de către înaintașul de vrednică pomenire al Sanctității Voastre, Patriarhul Vasile al III-lea, prin Tomosul nr. 1579 din data de 30 iulie 1925.

Aceasta arată că Patriarhia Ecumenică a promovat în istorie libertatea administrativă și demnitatea Bisericilor Ortodoxe din popoare diferite, păstrând totodată unitatea dogmatică, liturgică și canonică între ele.

Ne bucurăm, de asemenea, pentru prezența la București, la acest eveniment unic din viața Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, delegatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, care a adus, cu acest prilej, la București, cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale.

Cu aceste gânduri frățești și cu deosebită prețuire, dorim, Sanctității Voastre și Înaltpreasfinției Voastre, să aveți, împreună cu membrii delegațiilor care vă însoțesc, o vizită binecuvântată în țara și Biserica noastră!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Titlul aparține redacției 
cotidianului „Ziarul Lumina“

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns