Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, decorați de președintele României

În după-amiaza de miercuri, 7 aprilie, la sediul Ambasadei României în Republica Italiană, de la Roma, a avut loc un eveniment deosebit. Ministrul de externe al României, Bogdan Lucian Aurescu, a înmânat ierarhilor Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei distincţii din partea preşedintelui României, Klaus ­Iohannis, se arată pe site-ul eparhiei episcopia-italiei.it.

Președintele României i-a conferit Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria G – „Cultele”, iar Preasfințitului Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Ierarhii au primit distincțiile „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru solidaritatea și dăruirea de care au dat dovadă în intensa lor activitate social-filantropică direcţionată către cetățenii români aflați pe teritoriul Republicii Italiene, contribuind astfel la limitarea impactului pe care actuala criză epidemiologică a avut-o asupra comu­nității românești și în special asupra categoriilor sociale vulnerabile”.

În cuvântul de mulţumire, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a subliniat faptul că aceste distincţii nu sunt acordate pentru merite individuale, „ci reprezintă efortul colectiv și meritul întregii episcopii, motiv pentru care le dedicăm tuturor clericilor, soțiilor clericilor și voluntarilor mireni implicați în ajutorarea celor afectați material și moral de pandemie”.

Decretele privind decorarea ierarhilor au fost semnate de președintele Klaus Iohannis în luna august a anului 2020. La ceremonia de acordare a înaltelor distincții au participat ambasadorul ­României în Italia, George Bologan, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.