Hramul mănăstirii românești din Budapesta

Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în Duminica după Botezul Domnului, la 13 ianuarie 2019. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mănăstirea românească din capitala Ungariei a fost înființată în 15 ianuarie 2009.

 

Preasfințitul Părinte Siluan s-a aflat duminică în mijlocul obștii monahale, alcătuită din trei maici și aflată sub purtarea de grijă a protos. David Pop, superiorul Așeză­mântului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului misionar-pastoral și cultural „Sfântul Vasile cel Mare” din Budapesta. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în Capela românească din capitala Ungariei, care funcționează atât ca locaș de rugăciune al comunității parohiale românești din acest oraș (de la începutul anilor 1900), cât și al Așezământului monahal românesc înființat în 15 ianuarie 2009, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; protos. Calinic Stupinean și ierod. Gavriil Boga, viețuitori ai așezământului monahal clujean; protos. David Pop; pr. Marius Maghiaru, protoiereu de Budapesta; arhid. Ema­nuel Văduva. Răspunsurile liturgice au fost oferite de viețui­toarele mănăstirii românești din Budapesta. La slujba de hram au participat numeroși credincioși ortodocși români și repre­zentanți ai oficialităților, în frunte cu Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat importanța credinței în viața poporului român și a creștinilor 
dreptmăritori de pretutindeni.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această realizare importantă din viața comu­nității românești budapestane, care începând din 2009 are un locaș de rugăciune mănăstiresc în care obștea înalță zilnic rugăciuni de mulțumire și de cerere către Bunul Dumnezeu pentru binele și folosul duhovnicesc al credin­cioșilor. Mulțumire a fost adusă și delegației de la Mănăstirea Nicula, participantă la sărbătoarea de hram cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, pentru bucuria duhovnicească a protosinghelului David Pop, care a fost tuns în monahism în acest așezământ monahal. Părintele David a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul acordat în acești ani, ierarhului locului pentru binecuvântarea înființării acestui așezământ monahal la Budapesta, starețului și călugărilor de la Nicula, care au onorat cu prezența și slujirea lor, protoiereului Marius Maghiaru și tuturor credincioșilor români din Budapesta, pe care îi are în grijă părintească. Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați la o agapă frățească, în atmosferă de comuniune ortodoxă și românească.  

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns