Hramul Centrului de Presă BASILICA pe Colina Patriarhiei

În prima zi după Cincizecime, de praznicul Sfintei Treimi, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române și-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea Sfintei Treimi este în fiecare an un prilej de bucurie pentru toți ostenitorii din cadrul celor cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile ­LUMINA, Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă și relații publice al ­Patriarhiei Române.

În ziua praznicului, luni, 8 iunie 2020, jurnaliștii creștini au participat pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vi­car patriarhal. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte: ­părintele consilier patriarhal Teodor Gradinaciuc, directorul Radio TRINITAS; părintele arhidiacon Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal la Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române; părintele diacon Gheorghe Anghel, consilier patriarhal la Agenția de știri BASILICA; părintele George Aniculoaie, editor-coordonator la Departamentul de știri al ­Televiziunii TRINITAS TV; părintele arhidiacon Ștefan Sfarghie, redactor în ­cadrul „Ziarului Lumina”.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a evidențiat faptul că Centrul de Presă ­BASILICA, prin cele cinci componente, are rolul de a spori misiunea Bisericii ­Ortodoxe Române și de a transmite cuvântul Evangheliei și informații din viața bisericească prin mijloace moderne de comunicare. „Am săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de slujitori, ostenitori ai Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române al cărui hram l-am sărbătorit astăzi. Toate cele cinci componente sunt puse sub ocrotirea Preasfintei Treimi. Radioul și televiziunea se numesc ­«Trinitas», care în limba latină înseamnă «Treime», iar denumirea de «Basilica» – «biserică» a instituției, arată că Ortodoxia noastră românească este o ortodoxie ­latină. De aceea, am înălțat astăzi rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu, Cel în Treime Închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru acest dar mare care se arată foarte util, Centrul de Presă ­BASILICA, un mijloc modern de transmitere a cuvântului lui Dumnezeu, a învățăturii Bisericii, a informațiilor despre lucrarea Bisericii în lume și în societate. De asemenea, transmitem oamenilor în zilele de peste săptămână Sfânta Liturghie, slujbele de seară, de dimineață, rugăciunile de la miezul nopții, ca împreună cu cei care se roagă și pe care îi auzim la radio sau la televiziune să creăm și noi, în casa noastră sau la locul de muncă, o ­atmosferă de rugăciune”, a spus Preasfinția Sa.

La final, ierarhul a subliniat importanța Centrului de Presă ­BASILICA atât în cultivarea unei relații de comunicare între Biserică și societate, cât și în intensificarea activității misionare desfășurate în această perioadă de încercare, transmițând în casele credincioșilor nădejde și îndemnul la rugăciune și creștere duhovnicească. „În această perioadă a pandemiei am înțeles și mai mult cât de utilă a fost această aducere de către Preafericitul ­Părinte Patriarh Daniel a mijloacelor media moderne în Biserică. Radioul a început încă din vremea în care Preafericirea Sa era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar organizarea s-a făcut în anul 1996, prima transmisiune fiind în Vinerea Mare a anului 1998. Tot la Iași s-au pus începuturile unei noi componente a Centrului de Presă, primul cotidian ortodox din lume – «Ziarul Lumina», completat la București și cu «Vestitorul Ortodoxiei», buletinul oficial al Patriarhiei Române, și care face cunoscută tuturor diversitatea impresionantă a activităților Bisericii Ortodoxe Române. În primele 30 de zile după întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca ­Patriarh al Bisericii Ortodoxe ­Române, a început să transmită postul de televiziune TRINITAS TV. Am văzut, așadar, cât de importante au fost lucrurile acestea în perioada pandemiei, într-un timp în care ni s-au prezentat lucrurile într-o diversitate copleșitoare. Aceste mijloace moderne ale Bisericii au transmis multă nădejde, multă rugăciune atât în țară, cât și în diasporă. La aceste trei componente se adaugă Biroul de presă al Patriarhiei ­Române, cu un rol foarte important în această perioadă. De asemenea, a cincea componentă este reprezentată de Agenția de știri BASILICA, care publică informații din viața bisericească din țară și din diasporă, nu doar în limba română, ci și în limba engleză”, a precizat Preasfințitul ­Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Centrul de Presă BASILICA are două momente aniversare în fiecare an: sărbătoarea Sfintei Treimi și sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ­ziua în care a fost înființat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns