Praznicul Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată a fost prilej de bucurie pentru credin­cioșii parohiei românești din Panciova (Pancevo), din Serbia, care și-au sărbătorit cel de-a doilea hram și au participat la resfințirea bisericii lor, în urma unor lucrări de restaurare la locașul de cult care au fost efectuate anul trecut (2018).

Slujba de sfințire a fost făcută de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, care a fost întâmpinat de dimineață, la intrarea în capelă, de către părintele paroh Mircea Munteanu; părintele Emanuel Tăpălagă, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix; părintele Alexandru Cotoraci, de la Parohia Nădlac, care a slujit la Panciova între anii 2013 şi 2015; părintele Traian Brăgean, de la Parohia Ofcea, din Episcopia Daciei Felix; și arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Mai întâi a fost făcută resfin­ți­rea locașului de cult, apoi sfin­țirea iconostasului și a celorlalte icoane din biserică, atât a celor mai recente, de tip bizantin, pregătite prin lipire pe lemn, cât și a celor mai vechi, pe pânză, de secol 18-19, așezate pe pereții interiori ai locașului de cult. Apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar la final și slujba Aghesmei, la praznicul Izvorului Tămăduirii, sfințirea colivei și a colacului, pentru sărbătoarea hramului, după tradiția din Banat.

Ierarhul i-a felicitat pe părintele paroh Mircea Munteanu și pe membrii Consiliului parohial, în frunte cu președintele Damian Trifu, pentru lucrările de restaurare, interioare și exterioare, efectuate cu sprijin financiar din partea Ministerului Cultelor din Belgrad, pentru cele legate de iconostas și icoane, făcute cu sprijin din partea Primăriei din Panciova, dar și pentru tehnica modernă a vitraliilor, susținută financiar de Costel Paulescu, student în anul III la Teologie în Timișoara și cântăreț la strana din Panciova, în fiecare duminică și sărbătoare. De asemenea, și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Panciova, pentru prima dată la Sfânta Liturghie săvârșită aici, care are loc în Săptămâna Luminată și de Izvorul Tămăduirii.

Capela românească cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din Panciova, a fost ame­naja­tă într-o clădire construită în 1871, cumpărată cu 10.000 de florini în 1 octombrie 1899 și sfințită în 30 ianuarie 1900. Din 1 septembrie 2015 preot pa­roh la Panciova este părintele Mi­rcea Munteanu, care se îngri­jeș­te și de Parohia Omolița, situată în apropierea orașului Panciova. În după-amiaza aceleiași zile, Prea­sfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu părintele Mircea Munteanu și arhidiaconul Emanuel Văduva au efectuat o vizită misionar-pastorală și în Parohia Omolița, unde s-au întâlnit cu cre­dincioșii acestei parohii și au făcut sfințirea apei de Izvorul Tămăduirii.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter