Gala Teatrului Radiofonic pentru Copii

a Ateneul Român din București a avut loc marți-seară, în 5 aprilie, Gala Teatrului Radiofonic pentru Copii, prin care a fost marcat proiectul cultural, social și educațional „Culori radiofonice în 1001 de voci” dezvoltat de Radio TRINITAS. La eveniment a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Timp de aproape doi ani, Radio TRINITAS al Patriarhiei Române, cu sprijinul financiar al Centrului Cultural al Municipiului București (ArCuB), a organizat proiectul „Culori radiofonice în 1001 de voci”, care a condus la realizarea a 5 piese de teatru radiofonic după basme românești populare și culte, cu participarea excepțională a 21 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere. Luni de zile, copiii, ajutați de o echipă de profesioniști din domeniul teatrului radiofonic și de la Radio TRINITAS, profesori de muzică și traineri, au dezlegat încetul cu încetul tainele actoriei, dicției, intonației și interpretării unor personaje din basmele românești. În urma unei munci asidue, a perseverenței, implicării și dedicării echipei, această lucrare unică și frumoasă s-a concretizat pentru public în cinci producții radiofonice, cinci basme interpretate audio de către copiii amintiți: Harap-Alb; Prâslea cel voinic și merele de aur; Zâna Zorilor; Greuceanu și Făt-Frumos din lacrimă. Marți-seară, munca celor 21 de copii, a întregii echipe organizatorice și a instituțiilor implicate în proiect a fost celebrată și apreciată în cadrul unei Gale a Teatrului Radiofonic pentru Copii, organizată la Ateneul Român din București.

În deschidere, gazda serii, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, a spus că acest proiect exprimă un gest de solidaritate creștină, care ar trebui să se extindă în societatea românească. „Ceea ce se face astăzi vine să spună că în România se pot întâmpla și lucruri bune și cred că am dat un mesaj de solidaritate creștină cu cei care sunt în situații delicate, dar care pot avea o contribuție meritorie la zidirea societății”, a spus directorul Filarmonicii „George Enescu”. Ciprian Olinici, directorul Radio TRINITAS, a vorbit despre unicitatea acestui proiect și despre frumusețea conlucrării cu copiii nevăzători sau cu deficiențe de vedere care au fost foarte receptivi, creativi și muncitori în realizarea scenetelor de teatru radiofonic. „La capătul acestui proiect de doi ani, Radio TRINITAS aduce pe piața audiovizualului românesc cinci producții ce exprimă deodată profesionalism și maturitate și am dorit să demonstrăm că acești copii pot să susțină cu multă demnitate și rigoare profesională producții radiofonice grele și să cultive unul dintre cele mai mari daruri pe care le au, darul cuvântului. Atunci când ascultați aceste basme, nu vă veți da seama că vocile care pun în viață personaje legendare sunt ale copiilor care nu văd sau văd parțial”, a explicat directorul Radio TRINITAS.

Adriana Ene, managerul proiectului „Culori radiofonice în 1001 de voci” și cea care a avut ideea acestei lucrări, a mulțumit pentru susținerea și libertatea acordate în dezvoltarea proiectului și a prezentat câteva statistici care sunt grăitoare despre volumul de muncă ce a stat la baza rezultatului final, cele cinci CD-uri cu basme românești: 21 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere au dat viață unui număr de 124 de personaje din 5 basme; au respectat luni de zile un program strict de pregătire și înregistrare; au fost peste 180 de ore de pregătire artistică; s-au derulat peste 200 de ore de înregistrare în studioul Radio TRINITAS; s-a lucrat 8 luni la editarea și realizarea celor 5 CD-uri cu vocile calde și impresionante ale acestor copii. Coloana sonoră a acestor basme a fost compusă și interpretată de Formația de muzică tradițională „Trei Parale”, împreună cu copiii din proiect, dintre care o amintim în mod special pe Andrada Precup, multipremiată la consursuri de interpretare vocală. În seara galei, Formația „Trei Parale” și tânăra interpretă au susținut un colaj de cântece din coloana sonoră a celor cinci basme, impresionând publicul prezent la Ateneu.

Din partea Centrului Cultural al Municipiului București (ArCuB) a vorbit Eliza Bercu, director artistic, care și-a exprimat bucuria participării la o lucrare dedicată copiilor speciali și i-a încurajat pe cei care au astfel de gânduri și idei să elaboreze proiecte și să ceară sprijin la centrul cultural.

În cadrul galei a fost difuzat un film despre realizarea proiectului „Culori radiofonice în 1001 de voci” și au fost prezentate scurte colaje din cele cinci basme radiofonice. Momente artistice au fost prezentate de unii dintre copiii actori din proiect. Și actrița Alexandrina Halic a susținut un moment artistic.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit în cadrul galei cuvântul „Basmul românesc – expresie a înțelepciunii poporului credincios”. În continuare, Preafericirea Sa a dăruit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, pentru mireni, următoarelor persoane implicate în proiect: Mihaelei Păun, director general ArCuB; Elizei Bercu, director artistic ArCuB; Cosminei Cazan, directorul Școlii Gimnaziale speciale pentru Deficienți de Vedere din București; lui Carmen Avramescu, consilier educațional la aceeași școală; lui Eugen Trifan, directorul Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Capitală; Adrianei Ene, managerul proiectului. Diploma omagială și Medalia „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” au fost dăruite cu această ocazie trainerilor și personalului implicat în realizarea celor cinci producții radiofonice. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit copiilor implicați în proiect Diploma de onoare a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care a fost transcrisă în alfabetul Braille.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns