Festivitatea de închidere a proiectului „Alege şcoala!“

Pe 24 noiembrie s-au încheiat ediţiile 2014-2015 (proiect implementat de Fundaţia World Vision România şi Patriarhia Română) şi 2015 (proiect implementat de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei) ale proiectului „Alege şcoala!“. Cu acest prilej, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române din Bucureşti a avut loc o conferinţă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele celor patru ediţii ale proiectului, desfăşurate din 2009 şi până în prezent. Evenimentul a fost des­chis de pr. Florin Marica, coordonator de proiect, după care participanţii au vizionat un film cu activităţile din cadrul proiectului.

Rezultatele obţinute prin implementarea proiectului „Alege şcoala!“ au fost prezentate de pr. Constantin Naclad, manager de proiect, care a precizat că numărul total al copiilor care au beneficiat de sprijin prin activităţile proiectului, în cadrul celor patru ediţii, este de 31.954, la care se adaugă 1.808 părinţi, 3.312 preoţi şi cadre didactice care au beneficiat de sesiuni de formare pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi 106 persoane care au fost instruite şi acreditate ca „lucrător de tineret“. Părintele Constantin Naclad a mai menţionat faptul că în cele 3.363 de parohii în care proiectul a fost implementat, au fost înfiinţate 103 centre educaţionale inovative. Tabăra de creaţie „Licăr de Lumină“ a fost, de asemenea, una dintre marile realizări ale proiectului, venind în sprijinul a 11.790 de copii.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Adrian Opre, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a prezentat un studiu psihologic complex şi integrat asupra factorilor de risc ai abandonului şcolar, în care a evidenţiat faptul că abandonul şcolar este un eveniment cu o incidenţă îngrijorătoare, care reclamă atenţia mai multor instituţii, în special a triadei Şcoală-Familie-Biserică. Profesorul a mai explicat că există o legătură puternică între nivelul educaţiei morale şi cel al competenţelor socio-emoţionale, acestea constituind prerechizite esenţiale pentru pregătirea academică şi dezvoltarea identităţii educaţionale. Din acest motiv, este necesară reconsiderarea de către decidenţii educaţionali a importanţei formării moral-religioase a tinerei generaţii.

În continuare, Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, a transmis mesajul domnului ministru Adrian Curaj, iar Daniela Buzducea, director executiv al Fundaţiei World Vision România, a vorbit despre excelenta colabora­re în cadrul parteneriatului dintre Patriarhia Română şi fundaţie.

Prezent la evenimentul festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe organizatorii proiectului şi a rostit cuvântul intitulat „Misiune și slujire prin educație pentru reducerea fenomenului abandonului școlar“.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns