În urma concursului organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a fost desemnat pentru ocuparea postului de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”. Vechea instituţie de învăţământ teologic universitar de la Sibiu va fi condusă în următorii ani de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, la încheierea mandatului pe care l-a avut în ultimii patru ani pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. Conducerea universităţii sibiene i-a încredinţat părintelui Nicolae Chifăr misiunea de a coordona activitatea didactică, teologică, de cercetare şi administrativă de la facultatea ocrotită de Sfântul Andrei Şaguna.

„Anul acesta, facultatea noastră sărbătoreşte 230 de ani de existenţă a învăţământului teologic ortodox la Sibiu, ceea ce va marca în mod special prestigiul de care s-a bucurat această instituţie de-a lungul timpului. De aceea doresc să contribui la menţinerea acestei tradiţii şi la transpunerea în practică a proiectelor deja începute, cărora să li se adauge şi altele noi. Este cunoscută deschiderea ecumenică şi internaţională a facultăţii noastre şi de aceea doresc să menţinem şi să mărim numărul parteneriatelor cu facultăţi de teologie din întreaga lume. Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântarea împărtăşită şi conducerii Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu pentru încrederea acordată”, ne-a spus pr. Nicolae Chifăr.

Activitate de cercetare şi didactică

Părintele Nicolae Chifăr s-a născut la 4 septembrie 1956, în Bran, județul Braşov. A studiat la Liceul Pedagogic din Braşov (1971-1976), la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1977-1981), cu specializare la Facultatea de Teologie a Universităţii „Friedrich-Alexander” din Erlangen – Germania (1983-1989), care i-a conferit doctoratul. A fost preot la Biserica „Sfânta Treime” din Zizin – judeţul Braşov (1981-1989), apoi la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Braşov (1989 – 1992). A fost lector la Facultatea de Teologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (1991-2000), conferenţiar (2000-2002), apoi profesor (2002) de istorie bisericească universală la aceeaşi instituţie. Din 2003 este profesor titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

De-a lungul anilor s-a remarcat printr-o activitate bogată de cercetare teologică, participând la o serie de conferinţe şi simpozioane în ţară şi peste hotare. Din 2005 este îndrumător de doctorat şi coordonează activitatea de cercetare a multor doctoranzi în domeniul istoriei bisericeşti. Este redactor-şef al Revistei Teologice, coordonator de program în cadrul Centrului de Cercetare Teologică de la Sibiu şi directorul școlii doctorale de la facultatea sibiană.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter