Expoziție și simpozion la Palatul Patriarhiei

În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei a avut loc marți, 14 noiembrie, vernisajul expoziției „Tem­ple și sinagogi din România. Patrimoniul evreiesc, național și universal”, a Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM). În cadrul ace­luiași eveniment, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” s-a desfășurat Simpozionul „Temple și sinagogi din România: sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învăță­tură și loc de adunare”, organizat de FCER-CM în parteneriat cu Patriarhia Română, sub egida Guver­nului României – Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

În deschidere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a apreciat evenimentul ca fiind unul festiv, cultural și spiritual, dar și ca un semn al bunei cooperări și al prieteniei. Cu această ocazie, Patriarhul României a explicat cum a luat naștere ideea acestei expoziții, precum și a simpozionului: „Anul trecut, doamna ambasador al Israelului în România ne-a vorbit despre intenția sa de a organiza aici, la Patriarhie, o expoziție cu biserici ortodoxe din Ţara Sfântă, din Israel. Această expoziție a fost deja organizată în Bulgaria. Și atunci, domnul Aurel Vainer, președinte FCER-CM, a spus că, până la sosirea expoziției cu biserici ortodoxe din Ţara Sfântă, este bine să organizăm și o expoziție cu sinagogile din România, pentru a ne cunoaște mai bine. Este foarte important de reținut că aceste sinagogi sunt simbol al vieții și activității, al spiritualității și culturii comunităților evreiești, după cum biserica este simbol al comunităților creștine. Cuvântul simbol în limba greacă înseamnă adunare, deci simbolul are o funcție de a crea comuniune, apropiere, prietenie, coexistență și conlucrare”.

În cuvântul său inaugural, Rafael Schaffer, Prim-Rabin, Cancelaria Rabinică a FCER, a precizat că „dialogurile interreligioase sunt foarte importante, însă în cadrul acestora trebuie păstrate distincțiile dintre culte, precum și anumite limite. Am participat la multe dialoguri interreligioase. Ele sunt foarte importante. Întotdeauna am participat cu bucurie, dar și cu puțină strângere de inimă, mai ales când aceste dialoguri erau publice. M-am gândit la audiență. Mulți, care au cunoștințe puține pe teme religioase, dacă ar auzi o părere de aici, o părere de acolo, preceptele lor religioase ar deveni difuze. Lucrurile se amestecă și acestea nu sunt sănătoase (…). Să ne cunoaștem, păstrând identitatea! Și este foarte important, căci vorbim de xenofobie, vorbim de radicalism, însă tocmai această globalizare prea puternică are reacțiile ei. Pe plan politic, Brexitul a fost o asemenea reacție. Sunt oameni care simt prea multă întrepătrundere. Limitele trebuie păstrate! Și această manifestare a reușit să unească, păstrând limitele. Pentru aceasta, felicitări organizatorilor”, a reliefat Prim-Rabinul Rafael Schaffer.

Vernisajul expoziției din Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei a fost urmat de comunicările Simpozionului „Temple și sinagogi din România: sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare”, în cadrul căruia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit mesajul intitulat „Locașul de cult – spațiu al comuniunii spirituale între generații”. Cu această ocazie, președintele FCER-CM, Aurel Vainer, a ținut să aprecieze eforturile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru ridicarea Catedralei Mântuirii ­Neamului: „Vom fi alături de dumneavoastră în toate aceste eforturi, inclusiv la momentele fericite ale inaugurării acestui locaș, pentru Dumnezeu, pentru oameni și pentru comuniunea dintre om și Dumnezeu. […] Cred că acest simpozion despre sinagogă are o mare valoare interumană și ne permite să fim într-adevăr apar­ținătorii religiilor abrahamitice. Avem acest strămoș comun, avem credința în Dumnezeul nostru, Dumnezeul Unic, și mergem ­înainte”. Acesta a mai arătat că, în curând, va fi publicat un album cu toate sinagogile din România, dar și că vor începe lucrările de reabilitare a Templului din Timișoara și a Templului din Focșani.

Dl Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, a spus că gestul găzduirii la Palatul Patriarhiei a simpozionului și expoziției are o mare încărcătură simbolică și pune în valoare îndelungata conviețuire a celor două comunități pe teritoriul românesc, faptul că avem o îndelungată istorie comună.

Prim-Rabinul Rafael Shaffer, de la Cancelaria Rabinică a Federației Comu­nită­ților Evreiești din România, a punctat elementele specifice care disting sinagoga de biserică.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut să mulțumească Primului-Rabin pentru interven­ția pe care a făcut-o în cadrul unui simpozion organizat în Israel pentru deminarea terenului și refacerea Bisericii Ortodoxe Româneș­ti de la Iordan.

În cadrul simpozionului au avut loc comunicări, unele însoțite de proiecții de fotografie actuală și de arhivă, legate de arhitectura și de elementele de decorație interioară ale sinagogilor din diferite regiuni din România, precum și de sinagogi care au fost distruse sau devastate în perioada de tristă amintire.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns