Expoziție interreligioasă la București

Vineri, 10 martie, în cadrul Centrului de conferințe Palazzo Italia, a avut loc deschiderea expoziției cu titlul „Toleranță, înțelegere, coexistență. Mesajul islamului din Oman”, eveniment organizat de Centrul de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural (CSDII) și de Centrul Cultural European Româno-Panarab (CCERPA). La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

 

În cadrul evenimentului au luat cuvântul atât invitați din țară, cât și din străinătate, mesajul lor având ca obiectiv schimbul de bune practici în coabitare și promovarea unui dialog multicultural bazat pe respect reciproc. Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a participat pr. prof. univ. dr. Nicolae Achimescu, în calitate de director al Centrului de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural, patronat de Universitatea din București, care a sub­liniat faptul că „trăim în societatea contemporană într-o lume multietnică, multilingvistică, multiculturală și multireligioasă. Prin urmare, concluzia cea mai importantă pe care trebuie s-o tragem cu toții, în calitate de aparținători ai unor culturi și religii diferite, este aceea că nu mai putem trăi în izolare. Astfel, ținând seama de învățăturile pe care le tragem din decursul istoriei, trebuie, în mod neapărat, să înțelegem că dialogul interreligios și intercultural în lumea de astăzi este nu doar necesar, ci este și o șansă pentru fiecare dintre noi, indiferent de cultura sau religiile cărora aparținem”. În continuarea mesajului său, părintele profesor a afirmat că „niciodată, așa cum a dovedit istoria, nu poate exista o pace reală între națiuni și popoare, dacă nu există un dialog între religii, și nu poate exista o pace între religii fără un dialog între reprezentanții acestor religii”. În discursul său, părintele Achimescu a subliniat necesitatea dialogului și a „curajului pentru dialog”, dar și necesitatea unei „educații a dialogului care se impune în primul rând. A avea disponibilitatea să-l asculți pe celălalt, care nu gândește ca tine, nu simte și nu crede ca tine, reprezintă o stare harică. Pe calea dialogului, a deschiderii și a înțelegerii între culturi, cu toții laolaltă ieșim îmbogățiți, nu sărăciți, fiecare învățând din experiența celuilalt”, a mai adăugat părintele Nicolae Achimescu.

Invitat al evenimentului a fost și Sheikh-ul Mohammed Said Al-Mamari, consilier al ministrului fundațiilor și afacerilor religioase din Sultanatul Oman. Dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul expoziției amintim și pe dr. Dirar Kutaini, președintele CCERPA, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Univer­sității din București, prof. univ. dr. Radu Carp, dr. Giovanni Baldantoni, preșe­din­tele Centrului Palazzo Italia, E.S. Saker Malkavi, ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei în România, și dr. Cătălin Raiu, consilier în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte din România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns