Evenimente festive la Mitropolia de Durostor din Bulgaria

În perioada 9-10 octombrie, la ­Mitropolia de Durostor din Silistra, Bulgaria, au avut loc manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la reînființarea acesteia.

La aceste manifestări au participat ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe din Bulgaria, Ucraina și România, clerici, autorități locale și numeroși credincioși. Cu binecuvântarea Preafericitului ­Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aceste manifestări a luat parte și Preasfin­țitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Aniversarea festivă a debutat sâmbătă, 9 octombrie, cu sfințirea noii biserici construite în satul Mejdina, la aproximativ 45 km de Silistra. Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh ­Nicolae” a fost sfințită de un sobor de 7 ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Antonie al Europei din Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Duminică, 10 octombrie, la orele dimi­neții, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în sobor de arhierei, sub protia chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iacob, în Catedrala Mitropolitană din Silistra, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Din sobor a făcut parte și Preasfințitul Părinte ­Visarion, Episcopul Tulcii.

La sfârșitul slujbei a fost oficiat un Te Deum, după care au urmat cuvântările oficiale ale autorităților locale și apoi s-a săvârșit o slujbă de pomenire la mormintele Mitropoliților Ilarion († 2002) și Ambrozie († 2020) aflate în curtea ­bisericii.