Evenimente dedicate pomenirii Episcopului Emilian Birdaș

În perioada 22-23 noiembrie s-au desfășurat la Caransebeș manifestările organizate de Eparhia Banatului Montan, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, intitulate „Un secol de la nașterea Episcopului Emilian Birdaș: 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”. Evenimentele derulate în memoria restauratorului eparhiei au fost reprezentate de momente de rugăciune și manifestări culturale.

Primul eveniment, o slujbă de pomenire a ierarhului comemorat, s-a desfă­șurat în 22 noiembrie, la Biserica „Naș­terea Sfântului Ioan Botezătorul”, necropola Episcopilor Caranse­be­șului, locul în care și vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș își doarme somnul de veci. Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au să­vârșit slujba Parastasului alături de un sobor de preoți și diaconi, fiind prezenți preoți din Caran­sebeș, părinți profesori și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, autorități județene și locale, isto­rici și oameni de cultură din municipiu și din alte locuri, precum și mai mulți credin­cioși. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfin­țitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, și de Preasfin­țitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului. La final, chiriarhul locului a rostit un cuvânt în care a evocat personalitatea și realizările ierarhului mutat la Domnul.

După rugăciunea înălțată pentru sufletul ierarhului a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare „Episcopul Emilian Bir­daș – omul și arhiereul”, desfășu­rat la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” din cadrul Centrului eparhial din Caranse­beș. Cu acest prilej a fost difuzat filmul comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de postul TRINITAS TV al Patriarhiei Române. Totodată, a fost prezentat și un program artistic comemorativ, intitulat „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și neam”, desfășurat în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial.

Marți, 23 noiembrie, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caran­sebeș a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de patru ierarhi. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ­împreună cu Înalt­prea­sfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­re­șului și Sălajului, Înaltprea­sfin­țitul ­Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a luat parte și Preasfin­țitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Prezenți au fost nume­roși clerici, credincioși și invitați din întreaga țară, din locurile în care și-a desfășurat activitatea vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pome­nire pentru fostul ierarh. De asemenea, a fost prezentată Medalia comemorativă „Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”. Ulterior, cei cinci ierarhi au vizitat și mormântul episcopului de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiu.