Evenimente dedicate moștenirii mușatine în Arhiepiscopia ­Sucevei și Rădăuților

În prima duminică din Postul Mare, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, după Sfânta Liturghie, a avut loc deschiderea evenimentelor aniversare dedicate Anului jubileu, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la târnosirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”-Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, arhi­mandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ, a citit Pastorala Sfân­tului Sinod la Duminica Orto­doxiei.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a proclamat 2022 ca An jubileu pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precizând că vor avea loc mai multe evenimente pentru cinstirea memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a prezentat icoana pictată special pentru acest moment aniversar în atelierul Mănăstirii Putna de către protosinghelul Pavel, icoană care îi înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Părintele consilier Alexandru Sava a citit actul eparhial comemorativ, în cadrul căruia au fost amintite câteva repere din progra­mul-cadru bisericesc al acestui An jubileu.