Evenimente dedicate eroilor români în Republica Moldova

Sfințire de monument ridicat în cinstea eroilor neamului la Bubuieci

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, ­Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit duminică, 19 septembrie, Sfânta Liturghie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Bubuieci, Republica ­Moldova, iar la ­final a sfințit un monument ridicat în ­cinstea eroilor neamului în curtea bisericii.

La evenimentul deosebit din viața comunității au luat parte numeroși invitați clerici din Arhi­episcopia Chiși­năului și Arhiepiscopia Iașilor, dar și autorități publice din Republica Moldova, ne-a transmis părintele consilier Constantin Olariu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei de Chișinău.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit ­Petru a fost întâmpinat de părintele paroh Andrei Deleu, consilier cancelar al Mitropoliei Basarabiei, de părintele mitrofor ­Serafim Banari, protopop de Chișinău, și de ceilalți părinți slujitori, răspunsurile liturgice fiind date de corala mitropolitană.

După Sfânta Liturghie, ierarhul, împreună cu soborul de preoți, a sfințit un mo­nument dedicat eroilor neamului, ce se află în curtea bisericii parohiale, la eveniment participând și reprezentanți ai auto­rităților publice, precum și Garda de onoare a Armatei Naționale, echipa portdrapel alături de fanfara Armatei și echipa cu salve.

Cu această ocazie, părintele paroh Andrei Deleu a primit distincția „Crucea Mitropoliei Basarabiei, Darul Mitropolitului”, pentru munca și jertfa depuse în cadrul parohiei, dar și în Administrația eparhială. De asemenea, părintele Neculai Dorneanu de la Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași a primit aceeași distincție pentru implicarea activă în dezvoltarea relațiilor de înfrățire dintre parohiile din Arhiepiscopia Chișinăului și Arhiepiscopia Iașilor.

Ctitorii, binefăcătorii, miluitorii parohiei din Bubuieci au fost decorați, la propunerea părintelui paroh, cu Ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul al III-lea, și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Iași. De asemenea, mulți dintre creștinii de seamă ai parohiei au primit distincții de vrednicie.

La festivitatea de inaugurare a monumentului, Ansamblul „Brâuleț”, din cadrul Liceului Teoretic „Toader Bubuioc”, a susținut un moment artistic, iar istoricul Ion Negrei, profesor universitar și doctor în istorie, a subliniat câteva aspecte despre martiriul eroilor nea­mului.

Monumentul din Bubuieci a fost construit în urma unui parteneriat realizat între Asociaţia „Monumentum“ şi ASCOR Iaşi, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat al Guvernului României şi al ­părintelui paroh Andrei Deleu.

 

Monument dedicat eroilor români în parcul Valea Morilor din Chișinău

Luni, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, a fost sfințit un monument dedicat eroilor români în parcul Valea Morilor din Chișinău. „Cișmeaua Generalului P. Ion Georgescu” este monumentul inaugurat aici, el fiind distrus în timpul regimului bolșevic și renovat datorită unui proiect inițiat de asociațiile „Monumentum” și ­ASCOR Iași.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înalt­prea­­sfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chiși­nău­lui, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și un sobor de preoți și diaconi atât din Republica Moldova, cât și din România. La eveniment au participat ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și alți invitați.

Monumentul „Cișmeaua General Geor­gescu P. Ion” a fost ridicat pentru prima dată în anul 1937, la 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești, de către generalul Ion P. Georgescu. În prezent, acest monument comemorează și victimele regimului stalinist, români care au fost uciși în subsolul fostului Consulat al Italiei de la Chișinău, în Casa Mareșal Badoglio. Pe monument se găsesc trei plăci cu numele cunoscute ale persoanelor ucise în acel loc în anul 1941, se arată pe www.defenseromania.ro.

 

Inaugurare a cimitirului eroilor din satul Sofia

Tot luni, 25 octombrie, a fost inaugurat și cimitirul eroilor din satul Sofia, Raionul Hîncești. Slujba de sfințire a fost săvârșită de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, la eveniment participând autorități publice din Moldova și România. Din sobor au făcut parte: părintele protoiereu Victor Ghimpu, părintele protoiereu mitrofor Anatolie Bălan, părintele arhidiacon Constantin Olariu, secretar în cabinetul mitropolitan și consilier comunicare, media și relații publice, și alți preoți din Protopopiatul Hîncești.

La eveniment au participat: ambasadorul României în Republica Moldova, ­Daniel Ioniță, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, preșe­dintele Asociației Veteranilor de Război a Armatei Române, Mihai Postovaru, și alte oficialități din România și Republica Moldova.

Printre mulțimea adunată la comemorarea eroilor români a fost prezent un veteran de război care a luptat în Armata Română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Constantin Cojocaru, în vârstă de 102 ani. Soborul de slujitori a oficiat și un Parastas în memoria eroilor români căzuți pe toate câmpurile de luptă și din toate timpurile.