Evenimente comemorative dedicate Părintelui Patriarh Teoctist la 100 de ani de la naştere

Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost comemorat luni, 7 septembrie, în comuna botoşăneană Stăuceni, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere. Evenimentele au debutat la biserica din satul Victoria – ctitorie a patriarhului, cu un simpozion la care au participat ierarhi, preoţi, autorităţi locale şi centrale, credincioşi din zonă.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut părintelui profesor Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoşani, care a prezentat principalele repere biografice ale Părintelui Patriarh Teoctist. Apoi, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Epis-cop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a conturat chipul celui de al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

După discursurile reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale, a luat cuvântul părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Sfinţia sa a punctat principalele aspecte referitoare la activitatea Patriarhului Teoctist în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

Părintele profesor Grigore Diaconu a amintit despre etapele ridicării bisericii din Victoria – ctitorie a Patriarhului Teoctist, iar în final a luat cuvântul IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Modovei şi Bucovinei. Înaltpreasfinţia Sa a punctat una din preocupările principale ale Părintelui Patriarh Teoctist, aceea de a ridica şi restaura biserici.

Pe tot parcursul simpozionului au fost prezentate secvenţe video din viaţa Patriarhului Teoctist. La orele amiezii, s-a mers la mormântul părinţilor vrednicului de pomenire ierarh: Dumitru şi Marghioala, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. Evenimentele s-au încheiat cu o vizită la casa memorială a Patriarhului Teoctist din satul Tocileni.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns