Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost comemorat luni, 7 septembrie, în comuna botoşăneană Stăuceni, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere. Evenimentele au debutat la biserica din satul Victoria – ctitorie a patriarhului, cu un simpozion la care au participat ierarhi, preoţi, autorităţi locale şi centrale, credincioşi din zonă.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut părintelui profesor Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoşani, care a prezentat principalele repere biografice ale Părintelui Patriarh Teoctist. Apoi, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Epis-cop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a conturat chipul celui de al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

După discursurile reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale, a luat cuvântul părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Sfinţia sa a punctat principalele aspecte referitoare la activitatea Patriarhului Teoctist în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

Părintele profesor Grigore Diaconu a amintit despre etapele ridicării bisericii din Victoria – ctitorie a Patriarhului Teoctist, iar în final a luat cuvântul IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Modovei şi Bucovinei. Înaltpreasfinţia Sa a punctat una din preocupările principale ale Părintelui Patriarh Teoctist, aceea de a ridica şi restaura biserici.

Pe tot parcursul simpozionului au fost prezentate secvenţe video din viaţa Patriarhului Teoctist. La orele amiezii, s-a mers la mormântul părinţilor vrednicului de pomenire ierarh: Dumitru şi Marghioala, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. Evenimentele s-au încheiat cu o vizită la casa memorială a Patriarhului Teoctist din satul Tocileni.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter