Evenimente bisericeşti în Bulgaria la 1.150 de ani de la creştinare

 

La începutul lunii mai 2015, Biserica Ortodoxă a Bulgariei a sărbătorit 1.150 de ani de la creştinarea poporului bul­gar. Manifestările religioase şi culturale au debutat sâmbătă, 2 mai 2015, în localitatea Pliska, vechea capitală a ţării, din apropierea oraşului Varna (nord-estul Bulgariei). Pe ruinele fostei bazilici bizantine din Pliska, unde în anul 865 ţarul Boris a primit Botezul creştin, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhi reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, precum şi membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Bulgare.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aces­te evenimente a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de pr. Nelu Oprea – reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române în Bulgaria, pr. Gelu Aron, secretar eparhial la Galaţi, şi pr. Că­lin Toderiţă, duhovnic şi slujitor la Capela Seminarului Teologic din Galaţi.

Jubileul a fost organizat în cooperare cu autorităţile Republicii Bulgare, la acest moment fiind prezenţi: preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev; prim-ministrul Boris Borisov; fostul rege şi fostul prim-ministru al Bulgariei, ţarul Simeon al II-lea; Emil Velinov, directorul Secretariatului pentru Culte; guvernatoarea municipiului Kaspichan, în jurisdicţia căruia se află monumentul de patrimoniu naţional de la Pliska, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Patriarh Neofit a dat citire mesajului Sfântului Sinod cu ocazia împlinirii a 1.150 de ani de la creştinarea poporului bulgar şi a oferit distincţii aniversare preşedintelui ţării, primului-ministru şi ţarului Simeon al II-lea. În după-amiaza aceleiaşi zile, în cadrul dineului oficial oferit cu prilejul acestui jubileu, s-a dat citire mesajelor transmise de Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, intitulat „Bucuria continuităţii credinţei şi a comuniunii în Hristos“, a fost prezentat de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, fiind tradus în limba bulgară de pr. Nelu Oprea. Chiriarhul Dunării de Jos i-a oferit Preafericitului Părinte Neofit o icoană şi alte daruri pascale.

Manifestările au continuat la Opera de Stat din Varna cu un concert solemn aniversar susţinut de Corul de Tineret din Varna şi Corul Catedralei Patriarhale „Sf. Alexandru Nevsky“ din Sofia.

Duminică, 3 mai 2015, Sfânta Liturghie de la Catedrala istorică a Mitropoliei din Varna, la care au slujit ierarhii bulgari şi oaspeţi din celelalte Biserici Ortodoxe, a fost prezidată de Înaltpreasfin­ţitul Ioan, mitropolitul locului, în prezenţa Preafericitului Părinte Neofit al Bulgariei. La finalul slujbei, Preafericirea Sa a ţinut un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă pentru toţi cei care au contribuit la organizarea acestui moment jubiliar, în chip special adresându-se delegaţilor celorlalte Patriarhii care au adus din partea popoarelor ortodoxe mesajul comuniunii şi al frăţietăţii în Mântuitorul Hristos. La încheierea programului, Înaltpreasfin­ţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a recules şi a săvârşit un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Mitropolit Chiril de Varna şi Velikopresalv (1989-2013) din cimitirul municipiului Varna. Mitropolitul Chiril a fost un prieten apropiat şi un promotor fervent al legăturilor frăţeşti dintre Bisericile Ortodoxe din România şi Bulgaria.

Atât în spaţiul pregătit pentru Sfânta Liturghie solemnă din 2 mai, pe locul fostei catedrale de la Pliska, ale cărei ruine bizantine au fost excelent consolidate şi prezentate vizitatorilor, prin programe europene iniţiate de autorităţile de stat împreună cu regretatul Mitropolit Chiril († iulie 2013), cât şi la Catedrala istorică din Varna, s-a remarcat de către toţi reprezentanţii Sfintelor Biserici Ortodoxe prezenţi la evenimente o sporită preocupare a Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, şi a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan al Varnei pentru evidenţierea rolului Ortodoxiei în viaţa, istoria, cultura şi propă­şi­rea poporului bulgar.

Pe de altă parte, s-a arătat pe viu credincioşilor şi slujitorilor unei Biserici locale darul sfânt al comuniunii eclesiale panortodoxe şi al solidarităţii frăţeşti între popoarele pe care le slujeşte Biserica Ortodoxă a Mântuitorului Hristos în lume, astăzi, pentru promovarea păcii, a întrajutorării şi a valorilor creştine în contemporaneitatea tot mai divizată şi secularizată. În acest sens, Parohia Ortodoxă Română de la Sofia, păstorită de pr. Nelu Oprea, este un exemplu de bună cooperare şi promovare a valorilor ortodoxe româneşti, deschise spre fraţii bulgari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns