Evaluare CNCS pentru edituri şi reviste teologice din Patriarhia Română

O serie de edituri ale centrelor mitropolitane și eparhiale din Patriarhia Română, precum și reviste ale mitropoliilor sau facultăților de teologie din țară au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), informează basilica.ro.

Potrivit datelor publicate pe site-ul cncs-nrc.ro, acest organism consultativ al Ministerului Educaţiei şi Cercetării asigură cadrul de consultare şi consensualizare pentru susţinerea excelenţei în cercetarea ştiinţifică, pentru atingerea şi sustenabilitatea masei critice de cercetători necesară pentru transformarea cercetării, dezvoltării şi inovării într-un factor al creşterii economice şi pentru dezvoltarea unor organizaţii de cercetare performante.

Evaluatorii sunt cercetători sau cadre didactice universitare din România, state ale Uniunii Europene, Republica ­Moldova, Elveția, Norvegia, Marea Britanie, Islanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia și Coreea de Sud. Clasificarea este valabilă până în 2025.

 

Recunoaștere academică pentru activitatea editorială a Bisericii Ortodoxe Române

În urma concursului, cinci edituri au fost încadrate la Categoria B pentru domeniul teologie, iar Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei la Categoria A. Editura „Cuvântul Vieții” a Arhiepiscopiei Bucureștilor este singura editură din Patriarhia Română încadrată la două domenii de activitate. CNCS a încadrat-o la categoria B pentru domeniul teologie și tot la Categoria B pentru studii istorice și culturale. Tot la Categoria B pentru domeniul teologie au fost incluse editurile: „Andreiana”; „Reîntregirea”; „Renaşterea”; „Mitropolia Olteniei”.

De asemenea, următoarele reviste teologice ortodoxe au fost incluse la Categoria B: „Glasul Bisericii” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei; „Teologie și viață” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei;  „Revista Mitropoliei Olteniei”; „Revista Teologică” a Mitropoliei Ardealului; „Altarul Reîntregirii” a Facultății de Teologie din Alba Iulia; „Teologia” a Facultății de Teologie din Arad.

Conform metodologiei de evaluare și clasificare a editurilor, în Categoria B sunt clasificate editurile și publicațiile cu impact semnificativ în domeniu, cu o vizibilitate considerabilă mai ales pe plan național, precum și cu potențial evident de dezvoltare.

În total, 17 edituri cu profil teologic din România au fost evaluate de CNCS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns