Ediție aniversară a Congresului național „Hristos împărtășit copiilor”

La Centrul social-pastoral ­„Sfânta Cruce” de la mănăstirea prahoveană Caraiman au avut loc, în perioada 5-7 octombrie 2022, lucrările celei de-a XV-a ediții a Congresului național „Hristos împărtășit copiilor”. ­Întâlnirea din acest an a fost dedicată problematicii actuale a tinerilor și abordării ei în contextul activității catehetice parohiale. Au fost dezbătute subiecte precum conținutul catehetic destinat tinerilor în formarea caracterului și în procesul educării lor și metoda adecvată de livrare a acestui conținut pentru vârstele sau etapele specifice dezvoltării copiilor și tinerilor. La eveniment au participat repre­zen­tanți ai Ministerului Educației ­Na­ționale, inspectori din cadrul eparhiilor din țară și din diasporă care răspund de lucrarea catehetică. În deschidere, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Formarea spirituală a tinerilor – rodul rugăciunii și al acțiunii”.

În continuare, părintele dr. Mihai ­Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educa­țional al Administrației ­Patriarhale, a prezentat tema din acest an, agenda și obiectivele propuse.

„Suntem la o ediție de sărbătoare a acestui congres în care celebrăm ce am realizat, rezultatele celor 15 ani de activitate. Noutatea de anul acesta este implicarea tinerilor sau a reprezentanților organizațiilor de tineret la nivelul eparhiilor, cu care responsabilii de cateheză parohială lucrează mai intens. La acest congres i-am invitat nu numai să participe, ci și să fie implicați în lucrările desfășurate, în dezbaterile congresului și să fie ascultați. Ne propunem ca rezultatele congresului să fie în jurul unui dialog care produce o serie de resurse sau de inițiative care trebuie concretizate în anul următor. Este o ediție nouă în format și conținut și nouă prin dezbaterile pe care ni le propunem în jurul temei problematicii tinerilor în contextul misiunii pasto­rației contemporane”, ne-a declarat pr. dr. Mihai Pavel.

Cei prezenți l-au ascultat apoi pe Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale, care a susținut prelegerea „Învăță­mântul românesc contemporan și formarea tinerilor – problematică, abordare și conținut”.

Despre proiectele „Alege școala!” și impactul lor în formarea și educarea copiilor și a tinerilor a vorbit apoi pr. dr. Florin Marica, director-coordonator al proiectelor „Alege şcoala!”.

A urmat prezentarea raportului de progres pentru Biroul de catehizare a tinerilor – 2021-2022 de către pr. dr. Mihai Pavel, inspector patriarhal.

În a doua parte a zilei s-a desfășurat o sesiune de lucru pe grupe, intitulată „Problematica actuală a tinerilor și abordarea ei din două perspective: tineri și forma­tori/educatori”, urmată de raportarea pe grupe, întrebări și răspunsuri în plen pe marginea modelelor prezentate.

După ce prima zi a congresului național s-a încheiat cu sesiunea în plen – „Valori în Acțiune (VIA – calea formării caracterului) și Slujirea Tinerilor sau Liturghie după Liturghie”, moderată de dr. Dana Bates, profesor asistent şi director academic pentru Northwestern College, Iowa, fondatorul Fundaţiei „Noi Orizonturi” şi al Asociaţiei pentru Formarea Tinerilor Orthopraxis, lucrările congresului au continuat pentru încă două zile cu o serie de alte evenimente.