Ediţia a XII-a a Congresului național „Hristos împărtăşit copiilor”

Lucrările ediției a XII-a a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor” au debutat marţi, 17 septembrie, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din Prahova. În cadrul lucrărilor, invitaţii au vorbit despre importanţa educaţiei religioase a copiilor şi a tinerilor în formarea caracterelor acestora, dar şi despre modalități de a cunoaște mai bine situația specifică de la nivelul comunităților locale pentru ca proiectele pe care Biserica le dezvoltă în parteneriat cu școala și familia să răspundă mai bine nevoilor copiilor.

 

La Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, desfă­șurat la Mănăstirea Caraiman, au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România, parteneră a Patriarhiei Române în desfăşurarea acestui proiect, precum şi inspectorii de religie din cadrul eparhiilor din ţară şi din străinătate, care răspund de lucrarea catehetică.

Congresul a fost moderat de părintele dr. Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române și coordonatorul proiectelor „Alege şcoala!”. „Prin organizarea acestui congres ne propunem să facem o analiză asupra modului în care se desfășoară educația religioasă atât în școală, cât și în Biserică. Pe parcursul celor trei zile ale congresului, vom încerca să identificăm, prin discuții în plen și ateliere tematice, cele mai potrivite soluții prin care să contribuim la creșterea interesului copiilor pentru actul educațional. Pe perioada verii, Biserica a organizat la nivelul fiecărei eparhii tabere, ateliere tematice, concursuri cu premii, drumeții și alte activități recreative la care au participat, în special, copii care provin din familii sărace sau ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Prin aceste activități, Biserica se stră­du­iește să suplinească lipsa de afecțiune părintească, a atmosferei de familie și să-i ajute pe copii să aibă o perspectivă pozitivă asupra vieții. De aceea, rolul acestor întruniri este de a cunoaște mai bine situația specifică de la nivelul comunităților locale, pentru ca proiectele pe care Biserica le dezvoltă în parteneriat cu școala și familia să răspundă mai bine nevoilor copiilor și să fie mai atractive pentru ei”, a spus părintele Florin Marica.

Perspective asupra colaborării dintre Fundația World Vision România și Biserica Ortodoxă Română au fost evi­den­țiate de Mihaela Loredana Nabăr, director executiv al fundației. „Pe lângă programul «Hristos împăr­tășit copiilor», Fundația World Vision implementează de ani buni, în parteneriat cu Patriarhia Română, proiecte care se adresează edu­cației copiilor din mediul rural, prevenirea abandonului școlar și menținerea în educație a celor mai vulnerabili copii și, nu în ultimul rând, educarea părinților și motivarea lor să-și ducă copiii la școală. În ultimii 12 ani, împreună cu Patriarhia Română am implementat programele «Alege școala!» la nivel național, unde avem activități extracurriculare, remediale și un program de a doua șansă. Consider că fără acest parteneriat proiectele nu ar fi putut fi implementate și nu am fi putut ajunge la atât de mulți copii în nevoie. Împreună, proiectele noastre au ajuns la peste 45.000 de copii care au mers în tabere, au participat la activități remediale și au fost expuși la un alt fel de educație”, a spus Mihaela Loredana Nabăr.

Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, a susținut lucrarea „Școala și pregătirea pentru viață a tinerilor – provocări și soluții”, în care a prezentat rolul cooperării dintre Şcoală şi Biserică în educaţia copiilor: „Acest proiect a venit cu un plan concret, cu o strategie concretă de a-i mobiliza pe profesori și părinți, precum și comunitatea locală în a dezvolta proiecte și tabere în sprijinul acestor copii, care au mare nevoie de școală și de adulți”.

În continuare, conf. Vasile Timiș, inspector general pentru religie în cadrul Ministerului Educației Naționale, a susținut tema „Identitatea spirituală între tradiție și provocările moderni­tății la început de secol XXI”.

În a doua parte a primei zile a congresului au fost prezentate activități catehetice la nivelul eparhiilor sub forma unui film realizat în colaborare cu TRINITAS TV, cu evidențierea activită­ților catehetice în diasporă. Lucrările Congresului națio­nal „Hristos împărtăşit copiilor” s-au desfășurat până joi, 19 septembrie 2019.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns