Ediția a XI-a a Festivalului-concurs „Lăudaţi pe Domnul!”

Etapa finală a celei de-a XI-a ediții a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” s-a desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sâmbătă, 27 octombrie. Spre deosebire de edițiile precedente, secțiunea Interpretare a festivalului-concurs a fost necompetitivă. Astfel, au fost invitate coruri reprezentative la nivel național și internațional, din zone istorice ale României, mixte sau de voci egale, repertoriul abordat fiind în limba română. Formațiile invitate au fost Corul de Copii Radio – dirijor Răzvan Rădos; Corul bărbătesc din Finteușu Mare, județul Maramureș – dirijor prof. Andrei Dragoș; Grupul psaltic al Mănăstirii Nera, județul Caraș-Severin – dirijor monahia Nectaria Pruteanu; Corala bărbătească „Te Deum Laudamus” – dirijor pr. lect. univ. dr. Zaharia Matei; Capela corală „Moldova” a Companiei „Tele-Radio Moldova” din Chișinău, dirijor Gabriela Tocari.

Capela Corală „Moldova“ din Chişinău

 

În cadrul secţiunii Com­po­ziție, concurenții înscriși au compus piese muzicale pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român. Compoziția a fost în primă audiție și nepublicată până în prezent, având durata între 3 și 6 minute, respectiv autorizarea privind drepturile patrimoniale de autor asupra textului folosit. Juriul acestei secțiuni a fost format din prof. dr. Dan Buciu, de la Universitatea de Muzică din București, conf. dr. Grigore Cudalbu, de la Universitatea de Muzică din București, pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

La finalul recitalului de muzică și poezie, Preasfințitul Pă­rinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, președintele de onoare al juriului, a anunțat câștigătorii secţiunii Compo­ziție a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”. 
Premiul I a fost obținut de Matei Pop, dirijor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca; premiul al II-lea, de Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași; premiul al III-lea a fost acordat lui Dorin Alexandru Gelu Hotea, elev la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

Premiile, constând în diplome cu medalie, cărți și bani, au fost oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Fiecare forma­ție corală invitată a primit din partea Preafericirii Sale Diploma și medalia Anului omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. De asemenea, pentru întreaga activitate ca dirijor al Corului de Copii Radio și al Corului Sound și Corului de Cameră „Madrigal”, pentru contribuția la promovarea culturii și a spiritualității românești și pentru implicarea în organizarea mai multor ediții ale Festivalului-concurs național „Lăudați pe Domnul!”, Patriarhul României a acordat maestrului Voicu Popescu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Grupul psaltic al Mănăstirii „Nera“

 

După ceremonia festivă, Patriarhul României a rostit cuvântul de binecuvântare, intitulat „Bucuria comuniunii frățești prin muzica bisericească” (text redat integral la finalul acestui reportaj).

Scopul organizatorilor Festi­va­lului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” a fost de a contribui la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam, să susțină interpretarea autentică a muzicii bisericești, să promoveze grupuri corale valoroase din zone istorice ale țării noastre, să îmbogățească repertoriul liturgic și muzical românesc, prin stimularea crea­tivității compozitorilor de muzică. Cea de-a XI-a ediție a festi­va­lului-concurs a fost dedicată Anului omagial al unităţii de credinţă și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Corul de copii Radio din Bucureşti

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns