Distincţii pentru realizatorii machetelor Catedralei Naţionale

Vineri, 9 iulie, pe şantierul ­Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentată o nouă machetă a ansamblului arhitectonic al cărui element central va fi cel mai reprezentativ lăcaş de cult al Bisericii ­Ortodoxe Române.

Această machetă, realizată la solicitarea şi cu sprijinul financiar al domnu­lui Marian Pandilică, de către Valentin Zaharia, este confecţionată din beţe de chibrit şi alte tipuri de materiale specifice şi reflectă planul arhitectonic ­actualizat al ansamblului ­Catedralei Naţionale. De altfel, domnul Valentin Zaharia a mai realizat în trecut alte două machete ale catedralei, pe care le-a dăruit Patriarhiei Române. Având în vedere complexitatea detaliilor, realizarea celei de-a treia machete a durat aproximativ un an şi jumătate, spre ­deosebire de proiectele anterioare, pentru a căror execuţie a fost necesară o perioadă de aproximativ doi ani.

Cei doi ostenitori care au făcut posibilă această realizare au primit în aceeaşi zi, din partea Preafericitului Părinte Daniel, ­Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ­Diploma de Onoare „Sfântul Apostol ­Andrei, Ocrotitorul României”, insigne cu Catedrala Naţională, dar şi invitaţia de a participa la prima Sfântă Liturghie ce se va săvârşi în sfântul lăcaş după recepţia lucrărilor. ­Distincţiile au fost oferite de părintele vicar administrativ patriarhal Ionuţ-Gabriel ­Corduneanu.

Cele trei machete realizate de domnul Valentin Zaharia vor fi expuse, la momentul potrivit, în Muzeul Catedralei Naţionale şi în alte clădiri bisericeşti reprezentative.