Distincții pentru promovarea Ortodoxiei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri, 17 ianuarie, Diploma și medalia comemorativă „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” unor personalități ale vieții culturale, dar și unor jurnaliști TVR, jurnaliști Radio România, respectiv Realitatea TV, pentru implicarea majoră în promovarea în mass-media a apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, comemorați de-a lungul anului 2017.

 

La finalul momentului festiv, care a avut loc în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit invitaților pentru prezență, le-a adresat felicitări și părintești binecuvântări pentru activitatea prezentă și cea viitoare.

„A fost o mărturie frumoasă, a dumneavoastră, despre mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Această Diplomă comemorativă «Justinian Patriarhul și a apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului» confirmă activitatea dumneavoastră misionară în societate, dar și pasiunea pentru a scoate în evidență virtuțile celor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în vremuri grele. De asemenea, scoate în lumină preocuparea Bisericii ca, împreună cu alte instituții, să facă o lucrare de sensibilizare a celor care au de învățat din curajul, dar mai ales din credința și evlavia celor care au fost mărturisitorii credinței în timp de prigoană sau de persecuție. Este, de asemenea, datoria noastră să scoatem în evidență că, deși nu aveau libertate civică, acești mărturisitori ai credinței aveau o profundă libertate interioară, și anume aceea de a menține comuniunea cu Dumnezeu, ca fiind sursa identității și demnității persoanei. Foarte adesea avem libertate exterioară, dar nu mai avem libertate interioară, libertatea de a fi noi înșine în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Problema libertății, după experiența mărturisitorilor din temnițele comuniste, a fost scoasă în evidență ca libertate interioară, aceea de a iubi pe Dumnezeu și pe semeni până chiar la iertarea dușmanilor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Rolul mirenilor în lucrarea de catehizare și înduhovnicire a societății românești a fost unul din aspectele pe care Patriarhul României l-a evidențiat în cadrul întâlnirii.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns