Distincții bisericești oferite de Patriarhul României pentru cooperare în educație

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit joi, 6 aprilie, Diploma omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” cu medalie doamnei Luminița Matei, director general – Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educației Na­ționale, și prof. dr. Iordan Petrescu, președintele Agenției Române pentru Asigurarea Calității Învățământului Superior (ARACIS). Aceste persoane au ajutat în mod deosebit la înființarea unei extensii universitare a Facul­tății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, la Roma, Italia, pentru nivelul de licență, specializarea Teologie Pastorală, forma cu frecvență (în sistem modular).

Evenimentul a avut loc în Salonul Sfin­ților Români al Re­șe­dinței Patriar­hale, în prezența membrilor Per­manenței Consiliului Națio­nal Bisericesc. Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe cei implicați în acest proiect academic și le-a vorbit celor prezenți despre impor­tanța comuniunii frățești românești, care trebuie să se manifeste în comunitățile ortodoxe din diasporă. Preafericirea Sa a apreciat proiectul ca fiind unul remarcabil, mai ales în ceea ce privește formarea preoților ortodocși din Italia, care vor avea posibilitatea formării teologice și susținerii examenelor în țara în care își desfășoară activitatea pastoral-misionară. „Este un mare dar să pri­mești un sfat bun la timpul potrivit. De aceea, formarea preoților care păstoresc parohii ortodoxe româ­nești din străinătate este esențială. Până acum, mulți dintre ei veneau, parcurgând distanțe imense, să-și susțină examenele la diferite facultăți din țară. Acum vor merge profesorii spre ei, și acolo, în Italia, la Roma, vor avea ocazia să-și continue studiile, alții să înceapă studii mai aprofundate și astfel să definitiveze formarea lor teologică și social-misionară. Este semnificativ faptul că tocmai în Anul comemorativ Justinian Patriarhul s-a putut realiza această extensie, pentru că nu numai Facultatea de Teologie de la București îi poartă numele, ci și diaspora noastră, ca o diasporă organizată în parohii ortodoxe româ­nești, a început să fie una în grija Sinodului general, dar în special a Patriarhului ­Justinian, care în vremuri grele a reușit să trimită preoți pentru unele comunități ortodoxe românești, spre a-și păstra identitatea lor confesională și etnică”, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel.

La eveniment a fost prezent și pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești. „În acest moment avem toate aprobările și de aceea vom începe pregătirea examenului de admitere, care va avea loc în luna septembrie. Ulterior, candidații vor fi înmatriculați la Universitatea din București și odată cu începerea anului universitar 2017-2018, la 1 octombrie, profesori de la facultatea noastră vor merge în mod modular și vor preda la Roma. S-au solicitat 50 de locuri pentru prima promoție și sperăm să fie interes și în continuare”, a spus pr. prof. dr. Ștefan Buchiu.

Prin înființarea acestei extensii universitare, Biserica Ortodoxă Română își propune să vină mai mult în sprijinul românilor aflați la muncă în străinătate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns