Diaspora alături de românii din țară

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19), membrii eparhiilor ortodoxe române din diaspora au arătat compasiune românilor din țară. ­Au fost trimise transporturi umanitare și au fost făcute donații în bani ­ și produse medicale necesare combaterii răspândirii virusului și tratării celor infectați, după cum se arată în informațiile oferite de „Ziarul Lumina” și de Agenția de știri a Patriarhiei Române.

 

Ajutoare din Bruxelles pentru spitalele din județul Suceava

În cadrul campaniei de solidaritate cu spitalele din România, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei ­Occidentale și Meridionale, Parohia „Sfântul Nicolae” din ­Bruxelles a colectat suma de 36.900 euro. Fondurile au fost ­destinate cumpărării de aparatură medicală pentru spitalele din județul Suceava.

Ajutoare de la parohiile ortodoxe române din Italia

Mai multe parohii din Episcopia Italiei au trimis donații ­românilor din țară. Parohia românească din Lodi, regiunea Lombardia, a trimis 5.000 euro Spitalului Județean de Urgență din Suceava și 2.000 euro Asociației „Pro Vita” (Valea Plopului). Această asociație a primit ajutoare umanitare, constând în ­îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente și de la Parohia Sesto Fiorentino. Și Parohia Ortodoxă Română Ciriè a ajutat financiar spitalul din Suceava. Parohia românilor ortodocși din Cormano a oferit mai multor familii din România medicamente, produse de igienă, alimente și sprijin financiar. Parohia românilor ortodocși din Carrara a donat bani pentru alimente centrului de bătrâni de la Mănăstirea Bogdănești, județul Suceava, unde 63 din cei 130 de vârstnici au suferit de COVID-19.

 

Ajutoare din Germania pentru spitale
din Moldova şi Bucovina

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei ­Centrale şi de Nord, în colaborare cu Crucea Roşie Bavareză, a organizat un transport umanitar către Spitalul „Providența” din Iaşi, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ajutorul a constat în 1.400 de combinezoane, 5.500 de mănuși nitril, 4.000 de măști sanitare și 1.000 de măști FFP2. La acestea se adaugă o donație în bani, realizată la începutul lunii aprilie, astfel încât donația totală ajunge la valoarea de 20.000 de euro.

Vineri, 24 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, ­Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi ­Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, ­Europei Centrale şi de Nord, a fost prezent la plecarea acestor ajutoare spre România, ocazie cu care s-a rugat împreună cu ­părintele Klaus Klein (preotul ortodox de intervenție al Crucii Roșii Bavareze) pentru cei afectați de boală, dar și pentru medicii, asistenții și toți cei implicați în activitățile de sprijin în această perioadă de criză. A fost prezent și Franz Schedlbauer, primarul localității Bogen, de unde a plecat transportul.

Înaltpreasfinţia Sa a vizitat sâmbătă, 25 aprilie, și Centrul ­Comandamentului de Criză al Crucii Roșii responsabil pentru ­Bavaria Inferioară. Aici s-a întâlnit cu Uwe Suchomel, șeful acestui centru, și i-a binecuvântat pe cei care coordonează fără întrerupere activitatea angajaților Crucii Roșii din teritoriu. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru devotamentul acestor oameni și pentru ­sprijinul substanțial pe care aceștia l-au oferit semenilor noștri aflați în suferință în țară.

Aceeași eparhie din diasporă a donat 20.000 de euro Arhiepiscopiei Iașilor, sumă cu care aceasta a cumpărat un nebulizator Anios ­Aerosept 250 pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, două concentratoare de oxigen pentru Spitalul Județean de Urgență Botoșani, cinci injectomate pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 10 pulsoximetre, două injectomate și două monitoare ale funcțiilor vitale pentru Secția Exterioară de Pediatrie – ATI a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani și un tunel de dezinfecție pentru Spitalul de ­Pneumoftiziologie Botoșani.

Parohiile românilor ortodocși din Düsseldorf și Straubing au donat spitalului din Suceava măști de protecție și alte echipamente. Parohia Konstanz a trimis la spitalul din Bârlad 2.000 de măști medicale și viziere confecționate de o familie din parohie.

 

Ajutoare de la românii ortodocși din Ungaria

Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a donat 10.000 litri de dezinfectant DISINFLEX 0,2% pentru primăriile din Macea, Curtici și Pecica și pentru Consiliul Județean Arad și 500 de măști de protecție, 1.000 de perechi de mănuși și 40 litri de dezinfectant concentrat (din care se obțin 20.000 de litri de dezinfectant obișnuit ­DISINFLEX 0,2%) pentru arhiepiscopiile Aradului și Timișoarei. Pentru Episcopia Oradiei a oferit 4.000 litri de dezinfectant pentru suprafețe, 300 măști și 300 mănuși. Donațiile s-au făcut cu sprijinul Grupului de Salvare din Bichiș, Ungaria (Dél-Békés Mentőcsoport), o asociație civilă care oferă sprijin în situații de urgență.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns