Delegație a Institutului de Teologie Ortodoxă din München la Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri, 10 mai, vizita unei delegații a Institutului de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig-Maximilian” din München. Prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos, prof. dr. Athanasios Vletsis și pr. prof. dr. Daniel Benga au fost conduși de pr. consilier patriarhal Remus Marian în Muzeul Patriarhilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și în Sala ­Sinodală din Reședința Patriarhală, după care au avut o întrevedere în Salonul 
„Teoctist Patriarhul” cu Preafericitul ­Părinte Patriarh Daniel.

La final, în Salonul Sfinților Români, cei trei profesori de teologie au oferit declarații reprezentanților Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

„Întâlnirea de astăzi a arătat încă o dată strânsa legătură care există între institutul nostru și Biserica Ortodoxă Română. Am discutat la început cu Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel despre trecut, apoi am revenit în prezent și am ajuns la concluzia că institutul nostru este unul panortodox, atât în ceea ce privește profesorii, dar și studenții pe care îi avem. Personal, i-am mulțumit Preafericirii Sale pentru darul pe care ni l-a făcut prin trimiterea la München a părintelui profesor Daniel Benga. Aceasta este o îmbogățire pentru facultatea noastră. Am discutat și despre alte posibilități de dialog cu alte facultăți din România, cum ar fi cele de la Sibiu, Iași, Cluj-Napoca. De asemenea, am discutat și despre actualele probleme ale Ortodoxiei, amintind și despre problema actuală din Ucraina”, ne-a declarat prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos, directorul Institutului de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig-Maximilian” din München.

„Aș dori să subliniez cât de importantă este pentru noi traducerea în limba germană a Dogmaticii părintelui profesor Dumitru Stăniloae în 3 volume, în primul rând pentru Facultatea de Teologie de la München, pentru studenții noștri și pentru toate dialogurile care au loc la nivel ecumenic în Germania. Suntem încrezători pentru viitor, deoarece facultatea noastră a dat roade foarte bune. Aș dori să-i amintesc pe părintele profesor Ioan Moga de la Viena, pe Georgiana Huian de la Berna, pe părintele profesor Daniel Benga, care a îmbogățit institutul de la München, dar mai avem alți 7 absolvenți care au obținut doctoratul și au fost abilitați în Teologie. Astfel, speranța noastră pentru viitor este asigurată”, a spus prof. univ. dr. Athanasios Vletsis.

„Studenții care termină facultatea noastră de teologie primesc diplomă de master, iar după terminarea studiilor, care durează 5 ani, pot să practice mai multe misiuni. În primul rând, cei mai mulți sunt hirotoniți preoți și slujesc în comunitățile ortodoxe din diasporă, nu numai din Germania, ci din tot spațiul germanofon, care include Austria și o parte din Elveția. Toată această zonă este deservită de mica noastră facultate de teologie. După terminarea școlii, ei slujesc într-o lume și într-o cultură în care s-au format. Acest lucru este foarte important, pentru că sunt mulți absolvenți care vin din țări majoritar ortodoxe, dar acolo este vorba despre o altă cultură, iar cei formați în München au șansa de a cunoaște mult mai bine din interior cultura respectivă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne spune adesea că pentru ca Evanghelia să ajungă la lume, trebuie să se coboare în cultura lumii. De asemenea, de mai mulți ani, în Germania se predă religie ortodoxă și avem absolvenți care au devenit profesori în diferite landuri. Foarte mulți studenți din țări ortodoxe vin pentru formare pe perioada studiilor masterale sau doctorale, timp în care își pregătesc teza, în special prin parteneriate Erasmus”, ne-a declarat la final pr. prof. univ. dr. 
Daniel Benga, profesor la Institutul de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig-Maximilian” din München.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns