Ctitorul unei eparhii reînviate

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel transmis la împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii, sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, prin hotărârea Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, şi tot atâţia ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii (11 noiembrie 1990).

Înfruntând, de‑a lungul istoriei, numeroase vi­tregii, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului a fost cotropită de imperiul habsburgic în anul 1688 şi trecută prin dureroasa dezbinare bisericească a românilor transilvăneni în perioada 1698‑1701; desfiinţată abuziv în anul 1740, cu interdicţia de a avea episcop ortodox; reînfiinţată, pentru puţin timp, în anul 1937, prin decret regal; înstrăinată apoi prin cedarea Ardealului de Nord‑Vest, între anii 1940 şi 1944; desfiinţată din nou, în anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a cunoscut pătimirile şi răstignirea unei istorii duşmănoase, timp de mai multe secole.

De aceea, reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului în anul 1990, când Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea de a se organiza în libertate, precum şi alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian la cârma ei, a fost un act de dreptate, recu­noștință şi cinstire faţă de toți cei care au luptat şi sau jertfit pentru ca dreapta cre­dință să dăinuie dea lungul secolelor în aceste ținuturi româneşti.

Înzestrat cu un profund spirit misionar, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian s‑a preocupat dintru început de re­ctitorirea acestei eparhii, care nu avea nici reședință episcopală şi nici catedrală adecvată. Depă­șind multe greutăți, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului are acum o reședință frumoasă şi o catedrală impunătoare, aflată în curs de finalizare. De asemenea, în această perioadă s‑a pus piatra de temelie pentru mai mult de 130 de biserici noi, au fost înființate peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vişeu, Chioar şi Oaş, iar sute de biserici au fost sfinţite sau resfinţite.

Cunoscând râvna misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, înțelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, i‑am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, în luna decembrie 2009.

Conştiinţa misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian îmbină evlavia ierarhului harnic şi milostiv cu lucrarea dinamică pentru binele comun; preţuirea faţă de trecutul istoric şi năzuințele înaintașilor săi cu sentimentul datoriei morale de a continua lucrarea lor.

Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian şi a clerului şi credin­cioșilor din eparhia pe care o păstorește. Totodată, îl felicităm şi pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, vrednic ucenic şi harnic colaborator al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun“ (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre“ (Evrei 3, 1), să dăruiască Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian sănătate şi bucurii, păstrând aceeași râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulți şi binecuvântați ani!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns