Creații literare dedicate unității de credință și neam

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a premiat pe câști­gătorii concursului de creație literară „100 de ani în 1.000 de cuvinte”, adresat elevilor de gimnaziu și liceu din întreaga țară. Evenimentul festiv a avut loc marți, 4 decembrie, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. 
Organizatorul concursului a fost Radio TRINITAS.

Radio TRINITAS a organizat în acest an un concurs de creație literară în cadrul căruia elevi din întreaga țară și-au exprimat trăirile cu privire la unitatea de credință și de neam, precum și recunoș­tința pentru făuritorii Marii Uniri de la 1918. La cele două secțiuni ale concursului s-au înscris 147 de elevi de gimnaziu și liceu din țară.

În cadrul ceremoniei festive de la Palatul Patriarhiei, a fost pusă în scenă creația câș­tigătorului marelui premiu la secțiunea Gimnaziu și, de asemenea, a avut loc și un scurt concert de colinde.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câștigă­torilor secțiunilor concursului Diploma omagială cu medalie și câte un dar, iar apoi a adresat un cuvânt de binecuvântare. „Vă felicităm pentru ideea concursului pe cei care s-au angajat în organizare și în mod fericit pe cei care au primit premii. Concursul arată talentul literar, patriotismul tinerilor, adică dragostea de țară și de neam, dar și frumoasa preocupare a tinerilor de a cunoaște istoria neamului și spiritualitatea, tradițiile, folclorul, toate bazate pe credința creștină în iubirea lui Hristos, Cel răstignit și înviat. De-a lungul istoriei sale, poporul român este un popor jertfelnic, purtător de cruce, dar și purtător de speranță a Învierii. De aceea, pe Arcul de Triumf din București scrie: «După secole de suferință creștinește îndurate, am ajuns la libertate și unitate națională». Această împletire între suferință și biruință se vede și prin faptul că pe stema României se află vulturul purtător de cruce, sau stavrofor, ceea ce înseamnă că tot ce am obținut noi a fost prin jertfă, dăruire de sine, hărnicie, vitejie și dărnicie. De asemenea, în Imnul Național se spune «preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină». Un popor creștinat lent, nu la comandă și într-un sigur an, lent, dar profund, a fost capabil să reziste în fața popoarelor migratoare ca să-și păstreze identitatea și să ajungă la unitate. Această istorie trebuie cunoscută pentru că este însăși istoria ființei noastre naționale”, a spus Patriarhul României.

Lucrarea fiecărui participant a fost evaluată de un juriu din care au făcut parte criticul literar Alex Ștefănescu și scriitorul Petre Crăciun.

De asemenea, o contribuție la verificarea textelor au avut-o Narcisa Câdă și Eliza Busuioc. Partener al evenimentului a fost Administrația monumentelor și patrimoniului turistic București.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns