Coordonate ale activităţii mediatice a eparhiilor în anul 2015

Activitatea mediatică a eparhiilor din țară și din diasporă s-a desfășurat în anul 2015 pe trei coordonate:

 

  • Cooperare directă cu Centrul de Presă BASILICA
  • Dezvoltarea instituțiilor media proprii
  • Parteneriate cu instituții media publice și private

 

A. Cele cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române au inclus permanent în fluxurile de știri și în programele de actualitate religioasă informații despre evenimente, proiecte și activități din toate eparhiile. Studioul central Radio TRINITAS de la București acordă timpi de antenă studiourilor regionale de la Iași, Sibiu, Craiova, unde se produc o parte dintre emisiunile difuzate în rețeaua națională. De asemenea, Radio Renașterea-Cluj-Napoca, Radio Reîntregirea-Alba Iulia și studioul „Învierea” din Timișoara sunt parteneri Radio TRINITAS. Rubrica „Românii de lângă români” din emisiunea „România la zi” este dedicată comunităților românești de pe diferite meridiane ale lumii. Ierarhi, profesori de teologie, clerici din administrațiile eparhiale și mulți mireni misionari din toată șara sunt invitați la emisiunile de dezbatere de la radio și televiziunea TRINITAS. Emisiuni precum „Arta sacră”, ”Cuvânt pentru suflet” sau „Preoți slujitori din parohii sărace”, difuzate de TRINITAS TV, sunt realizate în diferite locuri din țară. De asemenea, se fac transmisiuni directe de la evenimente importante din viața eparhiilor și se realizează filme documentare despre monumentele  de patrimoniu sau despre activități culturale și social-filantropice ale unităților bisericești sau instituțiilor educative.

Edițiile regionale ale „Ziarului Lumina” de la Iași, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova și Timișoara sunt canale de comunicare prin care se păstrează legătura între diferite zone ale țării, iar în publicațiile scrise ale Patriarhiei se regăsesc interviuri, reportaje, cuvinte de învățătură și documente având autori din țară și din străinătate.   Fluxul informațional al Agenției de știri BASILICA este adaptat la corespondențele trimise de unitățile bisericești de pretutindeni, iar Biroul de presă este receptiv la cooperare în vederea formulării unor puncte de vedere unitare în comunicarea cu spațiul public.

Eparhiile manifestă o deschidere tot mai mare faţă de cooperarea cu Centrul de Presă BASILICA și susțin financiar activitățile acestuia.

 

B. De-a lungul anilor, centrele eparhiale și alte unități bisericești din teritoriu și-au dezvoltat instituții media proprii, cu binecuvântarea chiriarhilor și în conformitate cu Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române: publicații periodice, posturi de radio în rețeaua terestră de frecvențe sau în mediul online, website-uri și pagini în rețelele de socializare.

Din datele comunicate de eparhii, se constată că, la finalul anului 2015, în Patriarhia Română se editează: 58 publicații periodice eparhiale, 10 protopopești, 167 parohiale, 4 mănăstirești și 35 ale școlilor teologice și ONG-urilor creștine.

Posturile de radio eparhiale care funcționează în rețeaua terestră din țară (Renașterea-Cluj-Napoca, Reîntregirea-Alba Iulia, Radio Dobrogea-Constanța, Radio Lumina-Turnu Severin) sunt, de asemenea, active în rețeaua internet, alături de componentele Centrului de Presă BASILICA.

Creșterea exponențială, în ultimii ani,  a comunicării prin mediile digitale în întreaga lume a avut un efect direct și în mediatizarea vieţii bisericeşti, la toate nivelurile. Explicațiile sunt: simplificarea procedurilor de acreditare a mijloacelor de comunicare, adaptarea la comunicarea modernă, cheltuieli reduse. Se remarcă activitatea mediatică în mediul digital a eparhiilor din diasporă, iar din țară, eparhiile care au activitate bogată în lumea virtuală sunt: Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Clujului, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Astfel, în prezent sunt active în mediul virtual: 88 website-uri eparhiale, 69 administrate de protopopiate, 2281 site-uri parohiale și 137 de site-uri ale mănăstirilor, 76 de website-uri ale școlilor teologice și ale ONG-urilor creștine care au primit binecuvântare de la chiriarhi.

În rețelele de socializare Facebook și Twitter sunt active 37 de pagini ale eparhiilor, 12 ale protopopiatelor, 448 ale parohiilor, 46 ale mănăstirilor, 65 ale școlilor de teologie și ONG-urilor creștine. Desigur, în rețea pot fi găsite multe alte site-uri și conturi de social media cu conținut religios ortodox, însă acestea nu sunt asumate explicit de către unităţile bisericeşti.

Audiovizualul bisericesc ortodox din rețeaua internet este reprezentat și de Apostolia TV, cu sediul la Paris, alături de radiouri ortodoxe cu emisiuni în limba română care emit doar pe internet (Radio Doxologia-Iași, Radio Ortodox-Mănăstirea Putna, Radio Credința (The Faith)-Chicago ș.a.).

 

C. În privința parteneriatelor cu instituții media publice și private, se constată că eparhiile susţin proiecte de cooperare mediatică cu TVR și Radio România, iar acolo unde găsesc deschidere la instituțiile media private din diferite zone ale țării trimit reprezentanți (jurnaliști bisericești, purtători de cuvânt, profesori de teologie, preoți și profesori de religie, mireni angajați în activitățile bisericești), astfel încât să asigure prezența misionară a Bisericii în cât mai multe locuri și să răspundă unui public variat.

În concluzie, activitatea mediatică a eparhiilor din Patriarhia Română este reprezentată prin toate mijloacele de comunicare (presă scrisă, radio şi televiziune, medii digitale), cu intensificarea în ultimii ani a prezenţei în mediul virtual. Activităţile de mediatizare nu au aceeaşi intensitate în toate eparhiile, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de centrele mitropolitane, însă există şi alte centre chiriarhale din ţară şi din diasporă care acordă activităţilor mediatice o atenţie deosebită.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns