Cooperare regională interortodoxă în SUA

În perioada 4-6 octombrie, la Detroit s-a desfăşurat cea de-a 7-a întrunire a Adunării Episcopilor Ortodocşi din America. La întrunire au participat 41 de arhierei ortodocşi, reprezentanţi ai diferitelor jurisdicţii ortodoxe din Statele Unite ale Americii. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi. În cadrul şedinţelor, conduse de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dimitrie, reprezentantul Patriarhiei Constantinopolului, s-au discutat teme de importanţă actuală pentru Ortodoxia americană, necesitatea cooperării interortodoxe, dar şi tema libertăţii religioase a creştinilor din întreaga lume, mai ales în Orientul Mijlociu.

În mesajul final al întrunirii s-a afirmat, o dată în plus, sprijinul pentru căsătoria între un bărbat şi o femeie şi s-a subliniat importanţa părinţilor şi a familiei ca bază a existenţei oricărei societăţi. Acelaşi mesaj condamnă violenţa şi vărsarea de sânge pe motive religioase, mai ales în Orientul Mijlociu, Africa şi Ucraina. De asemenea, adunarea recunoaşte şi deplânge crizele din discursul societăţii civile, polarizarea societăţii, persistenţa sărăciei, provocările la adresa libertăţii religioase, revenirea ra­sismului şi escaladarea violenţelor în comunităţile locale.

Adunarea a luat act şi de implicarea asociaţiilor misionare ortodoxe care funcţionează în SUA, dintre care cea mai mare este International Orthodox Christian Charities (IOCC), care doar anul trecut a făcut donaţii pentru activităţi sociale în întreaga lume în valoare de 55 milioane USD. Altă asociaţie, destinată sprijinirii preoţilor misionari, ajută periodic în activitatea a 400 de clerici din 16 ţări ale lumii.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns