Continuă lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului din București au continuat și în perioada sezonului rece, astfel că spre sfârșitul anului acestuia, edificiul s-a înălțat până la acoperiș și la baza turlelor principale și secundare.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Nea mului, de pe Calea 13 Septembrie din București, s-au desfășurat în toamna aceasta cu un efectiv mărit de muncitori și utilaje implicate. Edificiul a ajuns până la înălțimea de 45 de metri, fiind vizibil pentru oricine trece pe străzile din jurul catedralei. Zonele de lucru mai intens sunt, după cum ne-a spus inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, Altarul, absidele și pronaosul Catedralei Mântuirii Neamului.

„În acest moment, între cotele 36 și 45 de metri, executăm lucrări de construcție care închid corpul principal al catedralei, peste abside, Altar și pronaos. Se lucrează la următoarele elemente de structură: arce, grinzi și totodată la realizarea nucleelor de susținere pentru turlele principale și secundare. În zona Altarului viitoarei Catedrale Patriarhale se execută structura de rezistență a peretelui circular între cotele 27 și 36 de metri”, ne-a explicat ing. Vasile Crăcăoanu.

La fel ca și la celelalte etape de construcție, la aceste noi elemente la care se lucrează se folosește armătură flexibilă și rigidă, care necesită un volum foarte mare de suduri. „Activitățile în șantier se desfășoară 24 de ore din 24, în 3 schimburi, de luni dimineața până sâmbătă seara. Duminica nu se execută lucrări în șantier. În ultima perioadă, datorită fronturilor de lucru deschise în șantier, numărul de muncitori a fluctuat între 500 și 600”, ne-a spus ing. Vasile Crăcăoanu.

La această etapă de lucru, și pentru următoarea care se va desfășura la turlele principale și secundare, precum și la acoperișul Catedralei Mântuirii ­Neamului se vor realiza și niște lucrări de ajustare a mijloacelor tehnice și a utilajelor de pe șantier.

Cei care doresc să sprijine construirea Catedralei Mântuirii Neamului o pot face după următoarele modalități: direct, la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cu primirea chitanței personalizate; prin SMS, la 8822, în valoare de 2 euro (valabil în Orange, Vodafone și Telekom); prin donare online la www.catedralanea mu lui.ro; prin virament bancar în următoarele conturi ale Patriarhiei Române: BCR(LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109; BCR (EURO): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111; BCR (USD) RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110, Sucursala Sector 4 Bu curești. Întrucât lucrarea nu poate fi întreruptă, contribuția fiecărui credincios la zidirea Catedralei Mântuirii  Neamului este foarte necesară.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns