Consultare a Bisericilor pe tema crizei refugiaților

Joi, 29 octombrie 2015, a avut loc la München (Germania), în clădirea Kardinal-Wendel-Haus a Academiei Catolice din Bavaria, o consultare a liderilor şi reprezentanţilor Bisericilor din Orientul Mijlociu, Europa și Africa pe tema crizei refugiaților.

Întâlnirea a fost organizată de către Biserica Evanghelică din landul Bavaria, de către EKD (Biserica Evanghelică din Germania) și Consiliul Mondial al Bisericilor. La această consultare au participat reprezentanți ai Bisericilor și ai altor instituții implicate în problema refugiaților și imigranților, din 20 de țări.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Alexandru Nan, parohul Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului“ din München și protopop al Bavariei, a reprezentat Patriarhia Română la această consultare: „Consultarea s-a desfășurat pe durata întregii zile, lucrările fiind împărțite pe patru sesiuni. În cadrul primei sesiuni au fost prezentate luări de poziție din partea tuturor țărilor participante, în special din partea țărilor de unde provin refugiații, fiind descrisă situația actuală, una dramatică. În alocuţiunea pe care am rostit-o, am exprimat faptul că, deși țara noastră nu este confruntată direct cu problema refugiaților, totuși există o preocupare permanentă în Biserica Ortodoxă Română pentru situația acestora și pentru viitorul Europei. Am amintit faptul că, la 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, încă ne confruntăm cu sărăcia propriei populații, în anumite zone ale României. Am specificat faptul că România, conform hotărârilor Consiliului Uniunii Europene, trebuie să primească 6.500 de refugiați, un număr mic în comparație cu cel acceptat, spre exemplu, de Germania. Dar am amintit și de cele 4-5 milioane de români care în ultimele decenii au părăsit țara noastră din rațiuni economice, din dorința de a-și croi un trai mai bun în Occident. De asemenea, am consemnat ajutorul sporadic pe care-l dau parohiile noastre din străinătate (referindu-mă în special la Germania și Austria), unul minor, îngreunat de faptul că nu deținem propria infrastructură. În ciuda acestei situații, am adus la cunoștință celor prezenți că Biserica noastră a organizat o colectă la nivelul întregii Patriarhii (și în diasporă) pentru ajutorarea creștinilor din Siria. I-am asigurat pe cei prezenți la consultare că toți membrii Bisericii noastre, ierarhi, clerici și credincioși, se roagă la fiecare slujbă pentru pacea întregii lumi și că suntem preocupați de soarta creștinilor persecutați din Orientul Mijlociu și din alte zone conflictuale de pe glob. Am exprimat convingerea că Europa nu poate rezolva singură criza refugiaților, fiind vorba de o problemă globală. Am afirmat faptul că guvernele lumii trebuie să facă presiuni și să combată războiul și persecuțiile de orice fel, chiar dacă modul în care vor reuși să facă acest lucru rămâne pentru toți marea întrebare a momentului“.

La sfârşitul consultărilor a fost aprobat un document care a fost transmis Bisericilor europene, guvernelor diferitelor ţări, dar şi insti­tuţiilor media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns