Membrii celor 34 de filiale ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și ale Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români (LTCOR) din întreaga țară au participat vineri, 17 aprilie, la consfătuirea națională organizată în București. Evenimentul s‑a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Consfătuirea națională a ASCOR și a LTCOR a avut loc în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“ al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și a fost deschisă de pr. prof. dr. Vasile Gavrilă, îndrumătorul duhovnicesc al membrilor din cadrul filialelor ASCOR și LTCOR București, care a precizat că scopul consfătuirii este acela de „a lua pulsul lucrărilor tinerilor, dar și al nevoilor sau problemelor cu care se confruntă“, pentru ca, în urma dezbaterilor, să se găsească soluții sau răspunsuri pentru fiecare cerință. Necesitatea consfătuirilor anuale ale filialelor ASCOR și LTCOR din întreaga țară și filiala ASCOR Chișinău din Moldova, a mai subliniat pr. Vasile Gavrilă, este determinată de schimbările rapide care se petrec în cadrul societății, ale căror consecințe sunt mai vizibile în centrele universitare în care tinerii își desfășoară activitățile.

La consfătuirea națională a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a transmis binecuvântarea și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea tinerilor creștini ortodocși din România. Apoi, Preasfinția Sa a reliefat că în societate, ca și în Biserică, „înnoirile intervin prin prezența dinamică a tinerilor“, dând exemplu mișcarea „Rugul Aprins“, formată, în special, din tineri care au dorit înnoirea vieții duhovnicești. „Sentimentul acesta al înnoirii este o provocare și pentru dumneavoastră ca să vă hotărâți și cu prilejul acestei consfătuiri la o lucrare și mai intensă, mai ales în rândul celor de vârsta dumneavoastră, dar și oricând considerați că Biserica poate fi ajutată de tinerețea, priceperea și inspirația dumneavoastră. Noi vă privim cu mult drag și cu mult optimism, așa cum îl privea Mântuitorul pe tânărul din Evanghelie care a venit și L‑a întrebat ce trebuie să facă ca să moștenească viața de veci și ca să fie desăvârșit. Astfel, prezența sau înscrierea unor tineri în cele două organizații ASCOR și LTCOR arată dorința aceasta, pentru că cele două organizații nu sunt nici sindicale, nici politice, nici cercuri literare, ci organizații ale tinerilor care au o identitate confesională foarte bine determinată și care vor să se angajeze în lucrări de sprijinire a misiunii Bisericii în societate“, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Reprezentanții filialelor ASCOR și ale LTCOR au participat duminică, 19 aprilie, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Cernica. La finalul întâlnirii, care s‑a desfășurat la Centrul cultural‑social „Sfântul Calinic“ de la Mănăstirea Cernica, au fost prezentate concluziile consfătuirii naționale. Potrivit părintelui Vasile Gavrilă, participanții au constatat că, deși fiecare filială (dintre care 18 nou‑înființate au primit confirmarea cu această ocazie) are propriile sale programe în funcție de contextul în care își desfășoară activitatea, ele se pun de acord în privința evenimentelor majore din viața tinerilor sau a studenților. S‑a propus organizarea la un nivel mai amplu a taberelor și întrunirilor tinerilor creștini ortodocși români, în vederea mai bunei cunoașteri a activității celorlalți. De asemenea, s‑a stabilit ca la următoarea întâlnire la nivel național, care va avea loc peste doi ani la București, cele două asociații să coopereze în vederea organizării cât mai bune a evenimentului.

Consfătuirea anuală ASCOR și LTCOR se organizează de peste 15 ani, iar activi-tățile derulate de tineri au rolul de a promova credința strămoșească și tradițiile poporului român.

2

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter