Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a găzduit la Madrid, în perioada 6-9 octombrie, lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care s-au reluat cu prezența fizică, după o pauză cauzată de pandemie, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es. Peste 230 de delegați ai parohiilor din cele trei eparhii aflate în jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei, Episcopia Spaniei și Portugaliei) au luat parte la lucrările congresului, în care s-a încercat să se ofere răspunsuri comune și practice, în acord cu Cuvântul Evangheliei, problemelor actuale ale societăților în care trăiesc credincioșii ortodocși.

 

În seara zilei de joi, 6 octombrie, a avut loc deschiderea oficială a congresului prin săvârșirea slujbei de Te Deum în Catedrala eparhială „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Madrid, de către Prea­sfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al ­Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la care au participat membri delegați ai congresului. Părintele prof. dr. Grigore Dinu Moș a susținut apoi conferința cu titlul „Rugăciunea ­într-o lume secularizată”.

Ziua a doua a început prin săvâr­și­rea Sfintei Liturghii de către Înalt­preasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală din Madrid.

În prima parte a zilei, părintele prof. dr. Vasile Mihoc a susținut con­ferința cu titlul „Rugăciunea în Noul Testament”. Părintele a evi­dențiat faptul că Mântuitorul Iisus Hristos Se oferă pe El Însuși ca model de practicare a rugăciunii desă­vârșite. S-a rugat deseori Tatălui pentru a arăta legătura Lui cu Dumnezeu-Tatăl și I-a învățat pe ucenici să se roage, îndemnându-i să se încredințeze Tatălui. Cea de-a doua parte a zilei a început cu atelierul „Discernământul pastoral și mijloace pastorale de cultivare a discernământului credincio­șilor prin spovedanie”, susținut de către părintele prof. dr. Patriciu Vlaicu.

În cadrul Adunării Mitropolitane desfășurate tot vineri s-au prezentat dările de seamă ale celor trei eparhii din componența Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Reprezentanții Nepsis din Italia, Spania, Franța, Elve­ția, Anglia și Irlanda au arătat, de asemenea, activitățile desfă­șu­rate în ultimii doi ani, iar preoteasa ­Alexandra Drăgănicea de la Paris a expus proiectul mitropolitan al tinerelor cercetașe – SCOUT – SOEOM. La final s-au descris concluziile celor opt ateliere tematice care au avut loc pe parcursul zilei, în care s-au discutat aspecte legate de Anul omagial și Anul comemorativ 2022, în Patriarhia Română, precum și răspunsuri la provocări pastorale și misionare de actualitate în diaspora Europei Occidentale.

De asemenea, Gheorghe-Florin ­Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a participat la lucrările congresului. În cuvântul adresat ierarhilor și preoților a adus mulțu­miri pentru toată activitatea pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată în parohiile mitropoliei și pentru păstrarea fidelității față de valorile spirituale românești promovate cu curaj și demnitate.

Cea de-a treia zi a congresului a înce­put prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către ierarhii din cele trei eparhii aflate sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe ­Române a Europei Occidentale și Meridionale. În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a subliniat importanța rugăciunii în viața creștinului, care aduce desfătare duhovnicească. Experiențele rugăciunii în cadrul Sfintei Liturghii sunt unice, euharistice și aduc mul­țumire. Totodată, Înaltprea­sfinția Sa i-a îndemnat pe cei pre­zenți să facă rugăciune unul pentru altul, mai ales la momentele de încercare, și să caute scăpare în rugăciune și în Duh, deoarece rugăciunea înseamnă comuniune și întâlnire în Duh, înseamnă dragoste față de celălalt.

După o întâlnire cu reprezentanții Departamentului Românilor de Pretutindeni, în care s-au discutat și oferit informații referitoare la soluțiile de finanțare puse la dispoziție diasporei de către Guvernul României, participanții la congres au vizitat diferite obiective turistice din capitala spaniolă.

Duminică, 9 octombrie, în ultima zi a congresului, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, împreună cu Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au oficiat Sfânta Liturghie în ­catedrala ortodoxă din Madrid.