Congresul internațional de teologie „Pavlia“, la Veria

La Veria, în Grecia, a avut loc, în zilele de 26 şi 27 iunie, a XXI-a ediție a Congresului internațional de teologie „Pavlia“, dedicat Sfântului Apostol Pavel. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon.

Congresul inter­na­țional de teologie „Pa­vlia“ a reunit anul acesta în apostolica eparhie din Grecia repre­zentanți ai mai multor Biserici Ortodoxe, dintre care amintim: Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii, Patriarhia Serbiei, Patriarhia României, Patriarhia Bulgariei, Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Ortodoxă a Ciprului și Biserica Ortodoxă a Poloniei. La ediția a XXI-a, din acest an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepis-
copiei Bucureștilor, care a citit mesajul transmis de Patriarhul României, intitulat „Răbdarea și îndurarea sunt semne ale înțelepciunii și ale iubirii jertfelnice“. „Cetatea antică Bereea, astăzi Veria, a primit cuvântul Evangheliei prin marele Apostol al neamurilor, Pavel. În cea de-a doua călătorie misionară, Pavel laudă credința și buna voință a locuitorilor acestei cetăți, mai mult decât a unora din apropiere sau din depărtare. Cuvântul său a dat roade bogate. În perioada bizantină, 75 de biserici împodobeau cetatea, unele de o rară frumusețe si strălucire. Războaie, încercări și incendii au distrus 20 dintre ele. Astăzi, peste 50 de biserici din acea perioadă se păstrează, amintind momente importante ale istoriei creștine. În mijlocul cetății care adăpostește în jur de 70.000 de locuitori se află locul unde Marele Pavel a predicat, astăzi regăsindu-se pe el un Altar al cinstirii sale. Mitropolitul Pantelimon, fost protosinghel la Mitropolia Tesalonicului, a venit la Veria în 1994. De atunci până în prezent a organizat în fiecare an acest congres, împreună cu teologi cunoscuți și ierarhi din toată lumea ortodoxă“, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În zilele de 28 şi 29 iunie, ierarhii din Bisericile Ortodoxe au săvârșit Sfânta Liturghie la locurile unde se cinstește amintirea Sfântului Pavel în Veria, iar pe 29 iunie a avut loc și o procesiune încheiată în locul din centrul urbei unde Apostolul Pavel a predicat Evanghelia locuitorilor acestei zone. Anul acesta, la sărbătoarea din orașul Veria au fost aduse și moaștele Sfintei Cuvioase Ipomoni din Mitropolia Corintului, spre a fi cinstite de credincioși.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns