Congresul Internațioanal de Teologie „Pavlia”

 

A 24-a ediție a Congresului Inter­na­țional de Teologie „Pavlia”, organizat anual de Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania, a început marți, 26 iunie 2018, la Veria, în Grecia. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment este Preasfin­țitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care a transmis mesajul Preafericirii Sale: „Sfântul Apostol Pavel – model actual de misiune creștină”.

Tema de anul acesta a Congresului „Pavlia” a fost „Binevestirea Sfintei Evanghelii (Evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”. La această manifestare inițiată de Înalt­preasfin­țitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul de Veria, Nausa și Kampania, în urmă cu 24 de ani, în semn de cinstire pentru Sfântul Apostol Pavel, întemeietorul Bisericii din Veria, participă repre­zentanți din Bisericile Ortodoxe ­Autocefale surori. În deschiderea congresului, marți, 26 iunie, un grup psaltic a interpretat câteva cântări bise­ricești în cinstea Sfântului Apostol ­Pavel, ocrotitorul Veriei, după care au adresat cuvinte de salut diferite oficia­lități locale și profesori universitari. IPS Părinte Mitropolit Pantelimon a rostit un cuvânt de bun-venit partici­panților la Congresul „Pavlia” și a declarat deschise lucrările evenimentului. „Biserica Veriei a avut binecuvântarea specială din partea lui Dumnezeu să primească mesajul Sfintei Evanghelii prin Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor, care a cinstit și orașul Veria, cel de-al treilea oraș din Europa pe care l-a cercetat în călătoriile sale misionare. Astfel, și nouă ne-a fost oferit prilejul ca în toți cei 24 de ani să înfăptuim aceste congrese de teologie în cinstea Sfântului Apostol Pavel, alegând întotdeauna câte o temă inspirată din învă­țăturile sale. Anul acesta, tema este «Binevestirea Sfintei Evanghelii (Evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel», o temă care ne interesează pe toți. Misiunea nu înseamnă doar ceea ce se face în Africa, sau în alte părți care au fost lipsite de mesajul Sfintei Evanghelii, ci este necesară o vestire din nou a Sfintei Evanghelii și la propriii noștri credincioși, în orașele și parohiile noastre”, a spus IPS Părinte Mitropolit Pantelimon.

În continuare, s-au rostit mesaje din partea Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori. Sesiunile de lucru au cuprins prezentarea unor referate legate de tema congresului. În cadrul congresului, Mitropolitul de Veria, Nausa și Kampania a premiat elevi merituoși din cadrul eparhiei care au obținut rezultate bune la învățătură la diferite obiecte, discipline școlare și sporturi.

Punctul principal al manifestărilor omagiale dedicate Sfântului Apostol Pavel l-au constituit slujirile liturgice care au urmat după acest congres și care au avut loc sub protia Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi: Vecernia și Sfânta Liturghie, săvârșite în cinstea sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Mitropolitană din Veria, în 28 iunie seara și în 29 iunie 2018; și procesiunea prin oraș, până la Altarul Sfântului Apostol Pavel, unde ierarhii prezenți au săvârșit și Vecernia pentru sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli, în seara zilei de 29 iunie 2018.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns