Lucrările Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-au desfăşurat, în zilele de 18 şi 19 septembrie, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman. În urma întâlnirii reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale, a Fundaţiei World Vision România, a inspectorilor de la eparhiile din ţară şi din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum şi a inspectorilor școlari pentru ora de religie, au fost stabilite mai multe direcţii pentru anul 2019.

În anul 2019, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”, Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Fundaţia World Vision România vor organiza un concurs prin care se urmăreşte conservarea, promovarea şi punerea în valoare a fondului tradiţional românesc şi a bogăţiei pe care o cuprinde satul românesc.

„De asemenea, dorim organizarea unor proiecte locale în care să creăm un parteneriat la nivelul parohiilor, pornind de la Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România. Din rapoartele prezentate, cele mai multe activităţi pornesc din astfel de parteneriate, la nivel local. Totodată aşteptăm propunerile de colaborare din partea reprezentanţilor Inspectoratelor Şcolare Judeţene, având în vedere că parteneriatul şi colaborarea între instituţii sunt cuvintele de ordine pentru viitor”, ne-a declarat pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”.

Toate modelele de lucru care au fost prezentate în cadrul congresului vor fi publicate, pentru a se obţine structura întreagă a acestor activităţi, apoi vor fi distribuite în parohii, atât preoţilor, cât şi profesorilor de religie, în vederea aplicării lor. „Mergem în continuare cu revizuirea ghidurilor catehetice «Hristos împărtăşit copiilor». Dorim construirea unei reţele între inspectorii de religie şi inspectorii pentru cateheza parohială, având în vedere că prin aceste mijloace moderne de comunicare, prin aceste reţele sociale, vom putea să răspândim mult mai uşor informaţiile pe care le-am aflat în cadrul congresului”, a mai spus pr. dr. Constantin Naclad.

„Discuţiile purtate în cadrul acestei întruniri arată necesitatea consolidării relaţiei dintre preot şi profesorul de religie în dezvoltarea activităţilor educaţional-catehetice. Cele trei noi proiecte «Alege şcoala!», aflate în derulare în diferite regiuni ale ţării, au ca obiectiv, pe lângă prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dezvoltarea parteneriatului dintre Familie, Biserică şi Şcoală. Activităţile implementate în cadrul acestor proiecte urmăresc întărirea relaţiilor la nivel comunitar prin creşterea accesului la educaţie şi îmbunătăţirea nivelului de trai. În completarea activităţilor destinate copiilor, vor fi implementate şi cursuri de formare pentru părinţii acestora, în vederea conştientizării importanţei actului educaţional. Întrunirea a contribuit la cunoaşterea nevoilor comunităţilor la nivel eparhial, în perspectiva dezvoltării unor noi proiecte care să răspundă provocărilor societăţii contemporane şi să contribuie la educarea şi formarea corespunzătoare a copiilor şi tinerilor”, ne-a declarat pr. Florin Marica, consilier patriarhal, proiectul „Alege şcoala!”.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter