Congrese ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

Clerici și mireni, în special tineri, din întreaga Mitropolie Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale au participat în perioada 18‑22 mai la dezbateri, conferinţe şi diverse activităţi de socializare, cu prilejul întrunirii Congresului Mitropoliei şi al Congresului Nepsis la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei de la Roma.

Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale a debutat pe 19 mai, cu sesiunea dedicată Adunării generale a Arhiepiscopiei Europei Occidentale, respectiv  Adunării generale statutare a mitropoliei. Sinodul mitropolitan este format din Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Prea-
sfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. De asemenea, a participat în calitate de invitat de onoare și conferențiar principal Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Kalistos Ware de Diokleia (Patriarhia Constantinopolului). Congresul a reunit clerici, monahi și mireni din cele aproape 700 de parohii și mănăstiri ale Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și ale Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Scopul întrunirii Congresului Mitropoliei a fost de a dezbate aspecte pastoral‑misionare cu care se confruntă parohiile şi mănăstirile, dar şi de a pune la îndemâna preoţilor, monahilor şi mirenilor „soluţii mântuitoare la problemele societății de astăzi“, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Sesiunile Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale au continuat vineri, 20 mai, cu două conferinţe susţinute de Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware (Anglia) și pr. Patriciu Vlaicu (Belgia), dar şi cu o serie de ateliere pe teme dedicate provocărilor pastoral‑misionare ale societăţii contemporane şi pastorației tinerilor ortodocşi. Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale se organizează o dată la doi ani.

Tot pe 20 mai, a început Congresul Nepsis, ale cărui lucrări s-au încheiat duminică, 22 mai. Peste 500 de tineri din cele 10 țări din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) au participat în perioada 20-22 mai, în Roma, la lucrările Congresului Nepsis al mitropoliei.

Atelierele de discuţii tematice au fost moderate de coordonatorii Nepsis ai mitropoliei, cărora s-au adăugat, spre bucuria tinerilor, ierarhii mitropoliei spre a purta un dialog de suflet pe baza temelor propuse

Programul congresului a cuprins, pe lângă varietatea de ateliere şi activităţi de socializare, două conferinţe susţinute de IPS Kallistos Ware şi pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.

Duminică, 22 mai, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului“ de la sediul eparhial din Roma al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. După agapa frățească oferită de parohiile Protopopiatului Lazio I, au început activități artistice și sportive. Mai multe grupuri Nepsis au interpretat cântece artistice pe scena special amenajată, iar numeroși tineri au participat la probele de fotbal, volei și tenis de masă. Duminică seara, au fost prezentate concluziile celor șase ateliere tematice care au avut loc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns