Congres în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi

Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, întrunit în perioada 30 iunie – 2 iulie 2016, a votat înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi și a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei. După lucrările congresului, duminică, 3 iulie, IPS Părinte Arhiepiscop Nicolae și Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina au săvârșit slujba de resfințire a Bisericii „Învierea Domnului” din Hamilton, Canada.

Lucrările celui de-al 80-lea congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi au început joi, 30 iunie, fiind găzduit de către Biserica Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Hamilton – Ontario, Canada. În prima zi a congresului a avut loc ședința consiliului eparhial al arhiepiscopiei, prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi.

Delegații parohiilor și ai orga­nizațiilor auxiliare AROLA (Aso­ciația Ortodoxă Română a Doamnelor din America) și ROYA (Tinerii Ortodocși Români din America) au sosit a doua zi, vineri, 1 iulie, iar programul congresului a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, a slujbei Parastasului și a slujbei de Te Deum (pentru începutul lucrărilor congresului și Ziua Canadei) de către Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Nicolae și Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, alături de care au slujit protoiereii arhiepiscopiei. În continuare, pr. prof. Nicolai Buga a susținut o prezentare intitulată „Un apostol al nea­mului şi un martir al dreptei credințe: Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, după care a avut loc deschiderea solemnă a sesiunilor de lucru ale congresului. A fost „un congres aniversar și istoric. Aniversar prin numărul 80, dar și prin sărbătorirea a 100 de ani de la fondarea parohiei noastre din Hamilton. Istoric pentru faptul că acest congres a votat înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi și a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

După procedurile administrative de deschidere a ședinței, au avut loc prezentările rapoartelor de activitate ale ierarhilor. Subiectul cel mai important al agendei acestei zile l-au reprezentat discutarea și aprobarea, în unanimitate, de către delegații congresului a Statutului pentru organizarea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi. În continuare, pr. Daniel Ene a prezentat raportul de activitate al comisiei de educație a eparhiei. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a oferit pr. Daniel Ene, prof. Anca Munteanu și Veronicăi Ciocan, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma Omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, ca semn de recu­noaștere a activității acestora în cadrul comisiei.

În încheierea programului primei zile au avut loc conferința clerului și conferințele AROLA și ROYA în cadrul cărora preoții și organizațiile auxiliare ale arhiepiscopiei au discutat probleme de actualitate și organizatorice.

Sesiunile de lucru ale congresului arhiepiscopiei au continuat și sâmbătă, 2 iulie, iar duminică, 3 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae și Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina au săvârșit slujba de resfințire a Bisericii „Învierea Domnului” din Hamilton, care a fost renovată prin strădania pr. Lucian Pușcariu și a consiliului parohial.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns