Consilierii şi inspectorii responsabili cu activitatea catehetică din fiecare eparhie din ţară au participat în perioada 19-21 septembrie la sesiunile de lucru ale celei de a IX-a ediţii a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, desfăşurat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Capitală.

Importanţa intensificării activităţilor catehetice, necesitatea educaţiei şi formării tinerilor în spiritul valorilor creştin-ortodoxe au fost doar câteva dintre temele dezbătute la sesiunile de lucru a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, ediţia a IX-a. Prima sesiune de lucru a fost deschisă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanţilor la congres. A continuat doamna Dana Buzducea, director naţional World Vision România, care a vorbit despre istoria relaţiei Bisericii Ortodoxe Române cu Organizaţia World Vision România, parteneriat care a devenit un exemplu la nivel internaţional în ceea ce priveşte sprijinirea copiilor din mediile defavorizate.

„Organizaţia World Vision România, care de 11 ani este alături de Biserică, crede în această misiune de a aduce mai aproape de copii cuvântul lui Dumnezeu. Generaţiile se schimbă, dar de noi, ca adulţi, depinde să găsim soluţiile cele mai potrivite să ne adresăm acestei generaţii de copii într-un limbaj pe care ei îl înţeleg, pentru că, aşa cum ştim foarte bine, există o competiţie acerbă pentru mintea copiilor şi pentru sufletul lor. Felul în care vom reuşi să lucrăm împreună şi să găsim mesajele cele mai potrivite care să ajungă la inima copiilor va determina în foarte mare măsură ce fel de societate vom construi. Nu putem gândi viitorul societăţii fără valorile noastre creştine. Acestea vor ţine în continuare societatea românească unită, acestea sunt valorile pe care noi avem o datorie morală să le transmitem copiilor noştri şi credem că reuşim să facem aceasta prin fiecare nou proiect. Proiectul «Alege şcoala!» – şi vreau să vă felicit pentru ce aţi reuşit să faceţi pentru cei peste 30.000 de copii, care se considerau pe sine deja lipsiţi de valoare – este unul dintre darurile pe care Biserica îl face copiilor, de a le reda valoarea şi puterea de a merge mai departe ca cetăţeni care pot să întoarcă în societate ceea ce au primit de la dumneavoastră. Să ştiţi că renumele programelor pe care le-am construit împreună a depăşit graniţele ţării. Acest parteneriat este un exemplu la nivel internaţional despre felul colaborării întru ajutorarea copiilor“, a precizat Dana Buzducea, director naţional World Vision România.

La congres au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, domnul Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, şi conf. univ. dr. Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetări.

Din partea Patriarhiei Române a participat pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal al Sectorului teologic-educaţional, care a prezentat situaţia educaţiei religioase astăzi, reliefând tendinţa amplificării atacurilor împotriva educaţiei religioase prin promovarea a două subiecte în agenda publică, şi anume planurile-cadru pentru învăţământul gimnazial şi introducerea educaţiei sexuale cu denumirea de educaţie pentru sănătate, deşi există deja o oră de educaţie pentru sănătate ca disciplină opţională în planurile de învăţământ. Tot din cadrul Patriarhiei Române, pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, a prezentat raportul de activitate pe anul 2015-2016 despre activităţile programului „Hristos împărtăşit copiilor“ şi concursului naţional de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu“, despre modele de proiecte catehetice prezentate în cele două ghiduri catehetice, dar şi despre intensificarea activităţilor catehetice prin intermediul celor 103 centre înfiinţate în întreaga ţară.

Invitat special la acest congres a fost pr. Gelu Valentin Porumb, consilier pentru cateheză în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a prezentat succint situaţia catehetică în Italia.

Între sesiunile de lucru, participanţii la congresul naţional au fost primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sala “Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei. Preafericirea Sa i-a felicitat pe cei prezenţi pentru activitatea pastorală, misionară şi educaţională bogată desfăşurată, întrucât activitatea lor educaţională pentru copii şi tineri este „o investiţie pe termen lung şi etern“ care promovează formarea intelectuală şi ştiinţifică şi formarea spirituală şi morală.

Sesiunile au continuat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale eparhiilor, dezbateri cu privire la modelele de bună practică pentru colaborarea dintre preot şi profesorul de religie, propunerea de activităţi şi planuri de viitor ale proiectului „Alege şcoala!“.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter