Clericii din cele șase protopopiate ale Capitalei și din județul Ilfov, preoții de caritate, din instituțiile de învățământ, de la cimitire și din cadrul MAI și MApN au participat luni, 14 mai, la Conferința pastoral-misionară de primăvară cu tema „2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam”. Întâlnirea desfășurată în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Conferința pastoral-misionară a fost precedată de Sfânta Liturghie și de slujba de Te Deum oficiate în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sesiunea conferinței a fost deschisă prin intonarea troparului „Hristos a înviat”, după care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat începerea lucrărilor propriu-zise ale conferinței, a prezentat programul întâlnirii și a rostit cuvântul de deschidre intitulat „2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam”. În continuare a avut loc prezentarea celor trei referate, sub formă de rezumat.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat referatul „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. Preasfinția Sa a subliniat faptul că anul 1918 reprezintă încununarea victorioasă a unui lung șir de așteptări și de lupte, de sacrificii și de osteneli pentru împlinirea unui crez, a unui ideal – desăvârșirea statului național unitar. Această necontenită lucrare a început odată cu procesul etnogenezei noastre sau al formării ca popor nou în istorie acum două milenii și a fost împlinită de Biserica Ortodoxă, Biserica neamului nostru. De asemenea, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul a evidențiat că „credința creștină primită din predica Sfinților Apostoli Andrei și Filip a devenit factorul identitar și fortăreața nebiruită a acestei noi rea­lități: poporul străromân și român”. În continuarea prelegerii, Preasfinția Sa a subliniat că „matricea spiritului românesc a dăinuit, în pofida încercărilor la care românii au fost supuși. Oamenii și mărfurile, cărțile și ideile au circulat în tot spațiul românesc, unitar prin geneza și structura lui”.

În finalul cuvântului, PS Varlaam Ploieșteanul a întărit ideea că „printre fruntașii luptei pentru Marea Unire s-au aflat ierarhi, preoți, profesori de teologie, călugări, fii de preoți, personalități cu studii teologice, atât în Basarabia, cât și în ­Bucovina, în Transilvania și Banat, care vor fi evocați pe parcursul întregului an și în anii următori dedicați Centenarului”.

Părintele lector dr. Petre Sperlea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a vorbit celor prezenți despre „cele mai emblematice biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor zidite în perioada 1918-2018”. Părintele profesor dr. Mihail-Simion Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat „cele mai semnificative instituții educa­ționale din Arhiepiscopia Bucureștilor edificate în perioada 1918-2018”.

La finalul prezentărilor a avut loc vizionarea filmului documentar dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat „Unitatea de neam și de credință a românilor”, realizat de TRINITAS TV.

Cu acest prilej, fiecare cleric a primit, în Sala „Europa Christiana”, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, volumele: „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam. Studii și articole”, Editura BASILICA, 2018; „Florilegiu patristic despre unitatea de credință”, Editura Cuvântul Vieții, 2018; „Sfântul Ioan Gură de Aur, despre patimi și virtuți”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2017.

Marți, 15 mai, a avut loc sesiunea Conferinței pastoral-misionare de primăvară a protopopiatelor Ploiești Nord, Ploiești Sud și Urlați, în biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Ploiești, iar miercuri, 16 mai, a avut loc sesiunea Conferinței protopopiatelor Câmpina și Vălenii de Munte în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Câmpina. Lucrările am­belor sesiuni au fost prezidate de Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter