Conferință pe temele dialogului interreligios la Viena

În zilele de 26-27 februarie a avut loc la Viena Conferința internațională
„Interreligious dialogue for peace. Promoting peaceful coexistence and common citizenship”.

 

Conferința a fost organizată de KAICIID (Centrul Regele Abdullah pentru Dialog Interreligios și Intercultural). Au participat conducători religioși: ortodocși, catolici, protestanți, musulmani, budiști, dar și reprezentanți ai diplomației de la: ONU, Spania, Arabia Saudită și Austria. Au fost prezenți 200 de participanți.

Din Biserica Ortodoxă au participat Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și Preafericitul Teodor, Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi, care au rostit cuvântări. Au mai fost pre­zenți și alți ierarhi ortodocși, între care: Mitropolitul Emanuel din Paris, care este delegatul Sanctității Sale în Consiliul director al KAICIID, de la întemeiere, în urmă cu cinci ani, de asemenea Mitropolitul Elias al Beirutului, Mitropolitul Isaac (Patriarhia Antiohiei). Ca delegat al Patriarhiei Române a participat la această conferință pr. prof. dr. Nicolae Dura.

Au mai fost pre­zenți, de asemenea, reprezentanți ai bisericilor vechi orientale, ai Bisericii Catolice, ai cultului mozaic, ai lumii islamice, ai budismului și ai hinduismului.

În cadrul acestei conferințe a fost întemeiată o „Platformă interreligioasă pentru dialog și cooperare în lumea arabă”. Despre necesitatea și impor­tanța acestei platforme au vorbit reprezentanți înalți ai cultului mozaic, ai creștinismului și ai islamului. Aceștia au exprimat marea responsabilitate și necesitate a respectării diversității, a susținerii păcii sociale și bunei conviețuiri în această parte a lumii. Între activitățile plaformei au fost enumerate: cursuri pentru slujitorii religioși de a găsi căi comune pentru a înlătura extremisul și radicalizarea în rândul tinerilor, de a dezvolta planuri școlare pentru învăță­mântul religios care să susțină respectul față de celelalte religii. Membrii acestei platforme se vor întâlni pe plan național, dar și pe plan regional cu responsabili sociali pentru a putea implementa măsuri politice și a elabora legi care să slujească bunei con­viețuiri sociale.

Această formă organizată a dialogului împotriva oricăror forme de extremism a avut la bază convingerea și necesitatea exprimată de acești înalți reprezentanți religioși și sociali că: „împreună am construit civilizația noastră și împreună trebuie, de asemenea, să rânduim și viitorul nostru“.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns