În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc luni, 29 mai, Conferinţa pastoral-mi­sionară din primăvara acestui an, organizată sub titulatura „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”. Sesiunea de la Bucureşti, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a reunit clericii din protopopiatele din Capitală şi din judeţul Ilfov, inclusiv preoţii de caritate, din învăţământ, de cimitire şi din cadrul MAI şi MApN.

 

Conferinţa pastoral-misionară de primăvară a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”- Nou, Paraclis patriarhal, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuare, ierarhul a oficiat slujba Te Deum-ului.

Evenimentul de la Palatul Patriarhiei a fost deschis de Patriarhul României, care a rostit cuvântul intitulat „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”. În continuare, au conferenţiat: pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, care a prezentat prelegerea „Dimensiunea apofatică a icoanei ortodoxe”; lect. dr. Ştefan Berechet, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi membru în Comisia de pictură bisericească – Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, care a vorbit despre „Teologia icoanei la Sfinţii Nichifor Mărturisitorul şi Teodor Studitul”; pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române – Componenta Cultură, care a prezentat „Etape în evoluţia picturii ortodoxe româneşti”, şi pictor Alexandru Nicolau, membru în Comisia de pictură bisericească – Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, care a expus tema „Icoana ortodoxă autentică şi imitaţiile ei” (prezentare în imagini).

Sesiunea conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară pentru clericii din Prahova a fost organizată marţi, 30 mai, cu aceiaşi conferenţiari ca şi la Bucureşti, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din municipiul Ploieşti. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”.

Ultima sesiune a conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară în Arhiepiscopia Bucureştilor s-a desfăşurat miercuri, 31 mai, sesiune la care au participat clericii din protoieriile Câmpina şi Vălenii de Munte.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter