Conferință pastoral-misionară la Palatul Patriarhiei

Lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor au debutat luni, 6 noiembrie. Slujitorii din protoieriile Capitalei și ale județului Ilfov, preoții  de caritate, din învățământ, de cimitir și din cadrul MAI și MApN s-au reunit în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei la eveni­mentul ce a avut drept te­matică „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În zilele de 7 și 9 noiembrie, la Ploiești și la Vălenii de Munte s-au întrunit și clericii din protopopiatele din cuprinsul județului Prahova.

 

Conferința de la Palatul Patriarhiei a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările au fost precedate de Sfânta Liturghie și de slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiri­don”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preas­fințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că sărbătoarea din acest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a reprezentat o manifestare a comemorării în comuniune cu repre­zen­tanții Bisericilor Ortodoxe surori care au suferit în timpul regimului comunist, prezenți la București pentru comemorarea Patriarhului Justinian la 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Cuvântul rostit de Preafericirea Sa la deschiderea lucrărilor Conferinței pasto­ral-misionare a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor s-a intitulat „2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Conferința a continuat prin susținerea a două referate, de către prof. univ. dr. George Enache, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați („Situația Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist. Rolul providențial al Patriarhului Justinian Marina”), și pr. conf. dr. ­Gheorghe Holbea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Univer­sității din București („Dimensiunea spirituală a rezistenței ortodoxe în timpul regimului comunist”) și prin prezentarea a două mărturii personale despre pătimirile suferite în temnițele comuniste de către preoții Nicolae Bordașiu și Gheorghe Drăgulin.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunțat că toate parohiile, mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor vor primi gratuit, prin Fondul „Păstorul cel Bun”, următoarele volume tipărite recent: „Transparență administrativă și dinamism pastoral. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 10 ani de slujire ca Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei” (Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei); „Fidelitate eclezială și misiune socială. Un deceniu de slujire a Bisericii Ortodoxe Române. Album aniversar” (Editura BASILICA a Patriarhiei Române); „Ico­nostase din București. Secolele XVII-XIX” (Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei); „Programul iconografic al bisericilor ortodoxe. Îndrumător pentru zugravii de biserici” (Editura BASILICA a Patriarhiei Române).

Toți clericii din Arhiepiscopia Bucu­reș­tilor au primit gratuit două DVD-uri rea­lizate recent de TRINITAS TV: „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub co­munism” și „Conlucrare, comuniune și înnoire. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. 10 ani de Patriarhat”.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns