Conferință pastoral-misionară de toamnă la Palatul Patriarhiei

În Aula Magna a Palatului Patriarhiei a avut loc luni, 11 noiembrie, Conferința pastoral-misionară de toamnă a clericilor din cele șase protopopiate ale Capitalei, din județul Ilfov, a preoților de caritate, din instituțiile de învățământ, de la cimitire, precum și din cadrul MAI și MApN, iar marţi, 12 noiembrie, a preoților și diaconilor din județul Prahova. Întâlnirea a fost prezidată în ambele zile de Preafericitul Părinte Daniel.

 

Conferința pastoral-misionară de toamnă de la Palatul Patriarhiei a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, Paraclis Patriarhal, luni de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor, iar marţi de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de câte un sobor de preoți și diaconi.

Sesiunile conferinței au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul intitulat „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bise­ri­cești în Patriarhia Română”.

În continuare a avut loc prezentarea celor trei referate, sub formă de rezumat. Părintele prof. dr. Mihail Simion Săsăujan, consilier eparhial la Sectorul cultural și co­mu­nicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a susținut referatul intitulat „Patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948) – înțelept păstor al Bisericii Ortodoxe Române în vremuri tulburi ale istoriei României”. În continuare, părintele prof. dr. Constantin Preda, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a prezentat tema „Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) – erudit teolog și promotor al traducerii de texte patristice în limba română”. A urmat părintele arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, care a prezentat tema „Lumina Cuvântului pentru cei mulți. Traducători din Țara Românească și operele lor”.

În cadrul sesiunii de marţi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Diploma Omagială 2019 – „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” – mai multor preoţi din Protopopiatul Vălenii de Munte: pr. George Cocoşilă, Parohia Schiuleşti; pr. Adrian Bondoc, Parohia Nucşoara; pr Rafael Tănase, Parohia Mănăstirea, şi pr. Adrian Gomoescu, de la Parohia Popeşti II, precum şi domnului Liviu Gheorghe, administratorul pensiunii „Vera şi Livia” din oraşul Vălenii de Munte, şi a oferit clericilor prezenţi sfaturi practice legate de o bună şi eficientă pastoraţie a credincioşilor.

La finalul prezentărilor a avut loc vizionarea filmelor documentare despre patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, realizate de ­TRINITAS TV. La finalul con­fe­rin­ței, fiecare cleric a primit, în Sala „Europa Christiana”, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările: „Satul românesc – izvor de spiritualitate și cultură populară”, a Preafericirii Sale, Editura BASILICA, 2019; „Patriarhul Nicodim Munteanu și Patriarhul Iustin Moisescu. Sfaturi duhov­nicești”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2019; „Patriarhul Justinian Marina, Îndemnuri pastorale”, Editura Cuvântul Vieții, București, 2018.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns