Conferinţa pastoral-misionară de primăvară, la Palatul Patriarhiei

În Aula Magna „Teoctist ­Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc luni, 13 mai, prima sesiune de la Bucureşti a Conferinţei pastoral-misionare de primăvară, organizată sub titulatura „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. La conferinţa prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au participat clericii din protopopiatele din Capitală şi din judeţul Ilfov, preoţii de caritate, preoţii misionari din unităţile de învăţământ, preoţii militari şi preoţii slujitori la cimitirele de stat.
În cadrul conferinţei, Patriarhul României a rostit cuvântul „Satul românesc ­trebuie ajutat mai mult de către locuitorii oraşelor”.

 

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie și Te Deum, săvârşite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de către Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La Conferinţa pastoral-misionară de primăvară, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel, au participat Episcopii-vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul; Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; membri ai permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor; protoiereii protopopiatelor din Capitală şi judeţul Ilfov; profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Lucrările au fost deschise de Patriarhul României, care a rostit cuvântul inti­tu­lat „Satul românesc trebuie ajutat mai mult de către locuitorii ora­şelor”.

Primul referat al conferinţei a fost susţinut de prof. univ. dr. Ilie Bădescu, care a vorbit despre „Ritmul dialectic al satului românesc”. „România perenă se întemeiază pe sate şi toată seva ei fondatoare este acolo, în satul arhetipal. Puterea satului de a rezista marilor presiuni istorice, politice, economice, fără a-şi pierde unitatea proprie şi, deci, fără a-şi secătui puterea de dăinuire este astăzi grav afectată. Ipoteza cercetărilor noastre încadrează satul şi universul ţărănesc de viaţă în clasa a ceea ce exponenţii Şcolii de la Copenhaga denumesc #limite planetare$, un fel de praguri critice ale dăinuirii vieţii la scara planetei, care, dacă vor fi încălcate, planeta va intra într-un declin final. Ţăranii sunt o astfel de limită critică pe care nici un regim n-ar trebui s-o încalce dacă voieşte să respecte imperativul dăinuirii unui popor”, a avertizat prof. Bădescu.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat câteva aspecte practice ale pastoraţiei desfăşurate vreme de mai bine de patru decenii în satul prahovean Valea Plopului de către preotul Nicolae Tănase.

Dr. Doina Dascălu Işfănoni, istoric de artă, cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a susţinut o prezentare intitulată „Interiorul casei ţărăneşti, oglindă a creativităţii şi spiritualităţii româneşti”. Participanții au avut prilejul de a vedea imagini cu gospodării reprezentative cu case ce încă dăinuie din mai multe zone ale țării, precum și interioarele de odinioară amenajate în incinta Muzeului Satului. „Pentru o lungă perioadă de timp, casa a reprezentat în mentalitatea ţăranului român nu doar adăpostul împotriva intemperiilor şi locul de odihnă şi refacere al familiei, ci şi puntea de legătură cu vatra natală, cu moşii şi strămoşii neamului. Casa a fost un adevărat perimetru sacru în care membrii familiei s-au născut şi au crescut, au deprins învăţătura înaintaşilor de a munci ogorul, de a creşte animalele, de a cultiva viţa-de-vie şi pomii fructiferi”, a spus dr. Doina 
Işfănoni, cercetător etnolog.

În continuare, clericii au vizionat un film documentar despre satul românesc, producţie TRINITAS TV. La final, fiecare a primit în dar trei volume: „Sfinții Părinți despre responsabilitate”; „Sfântul Grigorie Teologul. Texte alese” (ambele apărute la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei); „Concordanță biblică” (Editura 
Basilica, Bucu­rești, 2018).

Cea de-a doua sesiune a Conferinței pastoral-misionare de primăvară, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la care au participat clericii din protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, a avut loc marți, 14 mai 2019, tot în Aula Magna „Teoctist 
Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns