Conferință ­pastoral-misionară a clericilor din ­Arhiepiscopia Bucureștilor

În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat luni, 13 decembrie 2021, Conferința pastoral-misionară de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Întâlnirea a avut loc în format hibrid, fizic și online și a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul intitulat „Cinstirea memoriei celor adormiți în Domnul și îngrijirea cimitirelor”.

 

La conferință au participat PS Episcopi-vicari Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul, clerici din Administraţia eparhială, din cele șase protopopiate ale Capitalei și din judeţele Ilfov şi Prahova, preoți de caritate, misionari, din unitățile de învăță­mânt, militari, precum și slujitori la ­cimitirele de stat.

Tema conferinței pastoral-misionare de toamnă din anul acesta a fost „2021 – Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoa­rea liturgică și culturală a cimitirelor”. După cuvântul Patriarhului României din deschiderea sesiunii a avut loc prezentarea a trei referate, sub formă de rezumat, urmând ca variantele integrale să fie publicate în revista „Glasul Bisericii”, a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Primul referent al conferinței a fost părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, care a susținut tema „Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în care a prezentat un scurt istoric al cimitirului creștin, învățătura de credință despre legătura prin Biserică cu cei adormiți, o serie de considerații despre valoarea culturală și educativă a cimitirelor și câteva aspecte practice privind administrarea cimitirelor parohiale și mănăstirești. Următorul referat, intitulat „Cul­tul morților în Biserica ­Ortodoxă Română – Dinamica unor rânduieli și formule liturgice”, a fost prezentat de părintele asist. dr. Silviu ­Tudose, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Ultima temă a conferinței, „Per­sonalități bisericești înmormântate în Cimitirul «Șerban Vodă»-Bellu din Capitală. Studiu și cercetare de teren”, a fost susținută de dr. Ionuț-Daniel Barbu, secretar de redacție la revista „Ortodoxia”, care a evidențiat că, pe lângă valoarea cultural-națională, Cimitirul Bellu are și un caracter de ­necropolă bisericească.

La finalul prezentărilor celor trei referate, a avut loc vizionarea filmului documentar „Numele lor nu sunt uitate”, despre cultul celor adormiți în Domnul, realizat recent de TRINITAS TV.

În continuare, Preafericirea Sa l-a prezentat pe părintele Alexandru-Gabriel Negoiță, noul consilier eparhial care ­coordonează Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhi­episcopiei Bucu­rești­lor.

Conferința s-a încheiat cu înmânarea premiilor pentru Concursul eparhial ­„Cimitirul bine organizat”, prin care au fost evidențiate cele mai frumoase și bine administrate cimitire din Arhiepiscopia Bucu­reștilor.